Pulover crosetat cu ursulet

Pentru mine luna cadourilor incepe in februarie pentru ca atunci mergem in vacanta in tara. Asa ca nu puteam sa nu ii fac nepotelului meu ceva crosetat. Asa s-a nascut acest pulover extrem de simpatic la care am lucrat cu mare drag.

To see the post in English, click here

Acest tutorial este pentru 18-24 de luni. In curand voi actualiza postarea si cu alte marimi, insa mai am un pic de testat si sunt gata.

Dimensiunile finale ale acestui pulover sunt:

  • Piept – 56 cm
  • Lungime – 32 cm
  • Lungime maneca pana la sub-brat 15 cm

Pentru aceasta marime am folosit aproximativ 200 de grame de fir Scheepjes Merino Soft. O sa mai aveti nevoie de un alt fir in cel putin 2 culori diferite pentru ursulet. Eu am folosit un fir de bumbac in culorile maro, negru, gri si foarte putin alb.

Puloverul l-am lucrat cu o croseta de 4 mm, iar ursuletul cu o croseta de 2 mm.

Sa incepem.

Crosetati un lant de 66 de ochiuri plus 2 ochiuri suplimentare.

Randul 1

1 piciorus dublu in fiecare ochi incepand cu al treilea ochi de la croseta. 2 ochiuri de lant si intoarceti.

Randul 2

1 piciorus dublu in primul ochi apoi alternati piciorus dublu pozitionat in spate si piciorus dublu pozitionat in fata pana la finalul randului. 2 ochiuri de lant si intoarceti.

Randul 3

Repetati randul 2. 2 ochiuri de lant si intoarcem.

Randul 4

1 piciorus dublu in fiecare ochi. La final de rand, unim cu 1 piciorus alunecat cu primul piciorus dublu lucrat pe acest rand. Incepand de acum vom lucra in cerc.

Randul 5

2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in acelasi ochi, 1 piciorus dublu in urmatorele 11 ochiuri. In ochiul al 13-lea facem o *inmultire astfel: 2 picioruse duble, 1 ochi de lant, 2 picioruse duble in acelasi ochi.

Continuam cu 1 piciorus dublu in urmatoarele 19 ochiuri. In ochiul 20 facem o inmultire. 1 piciorus dublu in urmatoarele 12 ochiuri, 1 inmultire in ochiul 13. 1 piciorus dublu in urmatoarele 19 ochiuri si 2 picioruse duble in ultimul ochi. Piciorus alunecat cu primul piciorus dublu.

Randul 6

2 ochiuri de lant

2 picioruse duble in primul ochi

1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la spatiul de un ochi de lant (punctul in care am inmultit pe randul anterior). In spatiul de 1 ochi realizam inmultirea.

Si procedam astfel pana la finalul randului. Finalizam cu 2 picioruse duble in ultimul ochi si 1 piciorus alunecat cu primul piciorus dublu.

Repetam randul 6 inca 7 randuri pana vom avea 10 randuri fara banda de la baza gatului si 13 in total.

Randul 14

La acest rand vom incepe sa lucram doar corpul puloverului, fara maneci.

2 ochiuri de lant

Luati 1 jeteu ca pentru piciorus dublu. Introduceti croseta in primul punct, sarim ochiurile manecii si introducem croseta si prin spatiul de 1 lant de dupa ochiurile pentru maneca. Finalizam piciorusul dublu. Continuam cu cate 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la urmatorul spatiu de 1 ochi de lant. Introducem croseta in acest spatiu, sarim ochiurile pentru maneca si introducem croseta si prin urmatorul spatiu de un ochi de lant si realizam piciorusul dublu unind aceste 2 colturi.

Continuam cu 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la finalul randului. Finalizam cu piciorus alunecat prin primul piciorus dublu.

Randul 15

1 piciorus dublu in fiecare ochi. Unim finalul randului cu inceputul cu 1 piciorus alunecat.

Randurile 16 -28

Repetati randul 15

Randurile 29-30

1 piciorus dublu pizitionat in fata, 1 piciorus dublu pozitionat in spate pana la final. Finalizati.

Maneca

Randul 1

Introduceti croseta si firul in primul ochi de la sub-brat. 2 ochiuri de lant si 1 piciorus dublu in acelasi ochi. 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la finalul randului. Finalizati cu piciorus alunecat.

Randul 2

2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble lucrate impreuna in urmatoarele 2 ochiuri (scadere), 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana ajungeti la ultimele doua puncte. In ultimele doua facem o scadere ( 2 picioruse duble lucrate impreuna).

Repetam randurile 1 si 2 de 4 ori pana ajungem la randul 8.

Randurile 9-12

1 piciorus dublu in fiecare ochi. Daca doriti o maneca mai lunga, puteti realiza mai multe randuri.

Randurile 13-15

1 piciorus dublu in fata, 1 piciorus dublu in spate pana la finalul randului.

Procedati la fel si cu cea de-a doua maneca si gata puloverul.

E timpul acum pentru ursulet.

Pentru cap

Randul 1

1 inel magic, 2 ochiuri de lant, 11 picioruse duble in interiorul inelul. Trageti de capatul firului pentru a strange cercul si uniti cu 1 piciorus alunecat cu primul piciorus dublu.

Randul 2

2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in acelasi ochi apoi cate 2 picioruse duble in fiecate ochi pana la finalul randului. Piciorus alunecat cu primul piciorus dublu.

Randul 3

2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in acelasi ochi, 1 piciorus dublu in urmatorul ochi. Repetam pana la final.

Tiparul pentru cerc este destul de usor: la fiecare rand adaugam un piciorus dublu intre doua inmultri. Continuam astfel cat avem nevoie.

Pentru capul ursuletului am lucrat dupa acest tipar 7 randuri.

Urechile

Folisim acelasi tipar ca pentru cap, doar ca facem doar 4 randuri. Eu am facut 3 in culoarea gri si unul in maro.

Ochi

Pentru ochi am facut un inel magic, 2 ochiuri de lant si 11 picioruse duble in interiorul inelului.

Nasuc

Randul 1

Inel magic, 1 ochi de lant, 6 picioruse mici

Lucram in spirala, deci nu vom uni cu piciorus alunecat.

Marcati primul ochi pentru a fi mai usor de identificat unde incepe si unde se termina randul.

Randul 2

1 piciorus scurt in primul ochi, 3 picioruse scurte in urmatorul ochi. Repetati de 3 ori si finalizati cu 1 piciorus scurt.

Randul 3

1 piciorus scurt in primul ochi *3 picioruse scurte in urmatorul, 1 piciorus scurt in urmatoarele 3 puncte. Repetati de la * pana la finalul randului ( de 3 ori) si finalizati cu 1 piciorus scurt in ultimul ochi si 1 piciorus alunecat. Finalizati.

Botic

Incepem cu 10 ochiuri de lant + 2

Vom lucra in cerc

Randul 1

1 piciorus dublu in primele 9 ochiuri incepand cu al treilea ochi de la croseta. In ultimul ochi 6 picioruse duble, 1 piciorus dublu in urmatoarele 8 ochiuri. In ultimul ochi (primul daca ne gandim de unde am inceput randul) 6 picioruse duble. 1 piciorus alunecat cu primul piciorus dublu.

Randul 2

2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in acelasi ochi. 1 piciorus dublu in urmatoarele 9 ochiuri ( pana la primul ochi din cele 6 facute in acelasi ochi pe randul anterior). Cate 2 picioruse duble in urmatoarele 6 picioruse. Marcati ochiul dintre primele 2 picioruse lucrate in primul din cele 6 ochiuri. 1 piciorus dublu in urmatoarele 9 ochiuri, 2 picioruse duble in fiecare din ultimele 6 ochiuri. Marcati spatiul dintre primele 2 picioruse lucrate in primul ochi din acest set de 6. Piciorus alunecat.

Randul 3

2 ochiuri de lant. 1 piciorus dublu in acelasi ochi. 1 piciorus dublu in urmatoarele 10 ochiuri ( pana la primul ochi marcat).* 2 picioruse duble in ochiul marcat, 1 piciorus dublu in urmatorul ochi. Repetati de la * de 6 ori. 1 piciorus dublu in urmatoarele 10 ochiuri, pana la cel de-al doilea marcator. 2 *picioruse duble in ochiul marcat, 1 piciorus dublu in urmatorul. Repetati de la * pana la finalul randului. Piciorus alunecat cu primul piciorus dublu lucrat si finalizati.

Dupa ce am finalizat toate componentele e timpul sa le coasem de capul ursuletului, iar apoi il coasem de pulover si gata: un pulover extrem de simpatic in care piticii vostri vor fi foarte dragalasi.

Si asa cum v-am obisnuit, mai jos gasiti tutorialele video, unul pentru pulover si cel de-al doilea pentru ursulet.

Nu uitati, daca v-a placut acest tutorial il puteti salva si pe mai tarziu dand click pe imaginea de mai jos.