Modelul gratuit de croșetat pentru puloverul Medley: Eliberează-ți creativitatea cu tehnica de croșetat Mosaic!

Sunt încântată să împart cu tine Modelul de Croșetat pentru Puloverul Medley, care a trecut prin aproximativ șase luni de încercări și rafinare.

Conceptul pentru acest pulover, care utilizează tehnica de croșetat Mosaic Suprapus, a apărut după ce am proiectat Fusta Sensu, unde am folosit, de asemenea, aceeași tehnică. Au fost necesare mai multe încercări până când am obținut un eșantion care să mă satisfacă.

Experimentările mele inițiale au început în luna septembrie, dar nu eram mulțumită de alegerile de culori. Deși inițial mi-au plăcut, acest design a stârnit numeroase idei pe care nu am putut să le rezist să le explorez. Prin urmare, am decis să comand din nou niște nuanțe de violet ombre pentru a începe din nou. Deși am terminat primul pulover, am constatat că țesătura rezultată era prea rigidă și groasă pentru gustul meu.

Am experimentat cu o nouă versiune cu fir de amestec mohair, rezultând o țesătură ușoară și minunată. Cu toate acestea, aveam doar două culori contrastante, si simțeam că designul avea nevoie de mai multă varietate.

Deoarece nu eram prea încântată să comand mai mult fir, am decis să pun designul în așteptare și să las timpul să rezolve situația în mod natural.

Apoi, fără să mă aștept, oamenii generoși de la Durable Yarn s-au oferit să-mi trimită niște fir pentru a-l testa. După ce am revizuit caracteristicile firului lor Durable Comfy, mi-am dat seama că avea tot ce aveam nevoie pentru Designul de Pulover Mosaic. Cu bucurie, am acceptat oferta lor. Cu toate acestea, încercând firul cu modelul existent, a devenit evident că erau necesare ajustări. A trebuit să schimb dimensiunea croșetei la una mai mică și să recalculez totul. În cele din urmă, totul s-a potrivit și am terminat puloverul.

Dar călătoria nu s-a încheiat aici. În timpul acestui proces, nu am putut scăpa de ideea de a utiliza fire rămase pentru acest model de pulover, o idee care a persistat de la proiectul Lava Sweater. Așa că am început un alt pulover Medley folosind resturile de fir. Am selectat pur și simplu culori abundente din rezerva mea, indiferent de compatibilitatea lor. Surprinzător, deși nu păreau coezive împreună, rezultatul a fost uimitor, și nu puteam fi mai fericită. Cred că este cea mai bună piesă pe care am creat-o vreodată folosind fire rămase.

Sper că vei încerca acest design și vei iubi procesul la fel de mult ca și mine

MATERIALE

• Fir: Mărime 2, fir de lână sport

• Croșetă:

o Croșetă de 4mm pentru marginea de jos, guler și manșete

o Croșetă de 5 mm pentru restul puloverului

• Ac de cusut pentru ascunderea firelor

• Marcaje de ochiuri (opțional)

• Foarfecă

NOTIȚE DESPRE DESIGN

Puloverul Medley este un pulover lucrat de sus în jos, cu un raglan rotund.

Întregul pulover este lucrat folosind tehnica inovatoare de croșetat mozaic suprapus. Designul este exclusiv lucrat  pe partea din față, folosind două culori contrastante la un moment dat, A și B, iar fiecare rând alternează între cele două. Această metodă este ideală pentru modele rotunde deoarece elimină necesitatea de a întrerupe firul. Schimbarea între culori se realizează simplu prin lăsarea culorii curente și alegerea celeilalte.

După finalizarea raglanului, piesa este împărțită în mâneci și corp. Cele trei părți sunt lucrate individual până la lungimea dorită.

MĂSURĂTORI ȘI MĂRIMI

Modelul pentru puloverul Medley este disponibil în 9 mărimi, de la XS până la 5X Large. Modelul are o înălțime de 168 cm, o circumferință a bustului de 86 cm și poartă mărimea Extra Small. Numerele sunt scrise mai jos în felul următor: XS (S, M, L) (XL, 2XL, 3XL, 4XL, 5XL); Mărimi US 0/2 (4/6, 8/10, 12/14) (14/16W, 18/20W, 22/24W, 26/28W, 30/32W) Toate măsurătorile folosesc ca referință Măsurătorile Corpului Standard ale ASTM International.

MĂSURĂTORI FINALE PENTRU PULOVERUL MEDLEY

Guler circumf. a: 55 cm (55, 55, 55, 55) (55, 55, 65, 65)

Adâncimea subbrațului b: 18 cm (19, 20, 21, 22) (22, 24, 25, 27)

Circ. Bust c: 93 cm (99, 107, 112, 120) (128, 141, 149, 165)

Circ. Mânecă d: 28 cm (28, 31, 32, 40) (43, 44, 47, 47)

Lungime mânecă e: 32 cm (33, 33, 36, 36) (38, 38, 39, 39)

Lungime f: 51 cm (53, 53, 55, 57) (57, 59, 60, 63)

FIR

Pentru puloverul Medley, am folosit Durale Comfy de la Durable Yarn, care este compus din 100% acrilic microfibră. Culorile folosite au fost 2172 (Cream), 2212 (Linen), 2192 (Pale Pink) și 2210 (Caramel). Fiecare ghem de fir cântărește 100 de grame și are aproximativ 266 de metri de fir. Iată o descompunere aproximativă a firului necesar pentru fiecare mărime:

2172 (Cream): 240 (260, 280, 310, 350) (390, 420, 460, 500) metri

2212 (Linen): 410 (430, 470, 510, 580) (640, 710, 760, 820) metri

2192 (Pale Pink): 460 (490, 530, 580, 660) (730, 800, 860, 930) metri

2210 (Caramel): 540 (570, 620, 680, 780) (860, 940, 1010, 1100) metri

Vă rugăm să rețineți că cerințele de lungime a firului pot varia în funcție de lungimea aleasă și de modelul de culoare.

ABREVIERI

ol – ochi de lant

ps – piciorus scurt

psbs – piciorus scurt in bucla din spate

pd – piciorus dublu

pdbf – piciorus dublu in bucla din fata

pa – ochi ochi alunecat

R – rand

** – secțiune repetată.

TENSIUNE

Utilizând o croșetă de 4mm în Modelul de Punct “Elastic” (psbs)

10 ochiuri = 5cm

20 rânduri = 10cm

Utilizând o croșetă de 5 mm în modelul de punct mozaic (numărând doar ochiurile de la suprafață)

15 ochiuri = 10cm

9 randuri = 10cm

Utilizând o croșetă de 5mm în piciorus dublu, lucrat în plat:

15 ochiuri = 10 cm

8.5 rânduri = 10cm

MODELU DE PUNCT ȘI TEHNICI

 MOZAIC SUPRAPUS

Modelul pentru puloverul Medley folosește tehnica inovatoare de croșetat mozaic suprapus, în care designul este exclusiv lucrat pe partea din față, folosind două culori contrastante, A și B, iar fiecare rând alternează între cele două. Această metodă este ideală pentru modele rotunde, deoarece elimină necesitatea de a taia firul. Schimbarea între culori se realizează simplu prin lăsarea culorii curente și alegerea celeilalte.

Modelul de culori al puloverului Medley este simplu, iar tehnica de croșetat mozaic o face și mai ușoară, eliminând necesitatea schimbărilor de culoare în același rând.

Modelul mozaic este creat prin lucratul tuturor picioruselor scurte (ps) în buclele din spate ale aceluiași rând și lăsând toate piciorusele duble (pd) în buclele din față ale rândului de dedesubt de aceeași culoare. Aici vine termenul “suprapus”. Ochiurile pd acoperă ochiurile ps din rândul anterior, permițându-vă să suprapuneți culori diferite.

PUNCT INVIZIBIL ALUNECAT

Pentru a închide fiecare rundă, folosiți un piciorus alunecat invizibil.

Pasul 1: Scoateți croșeta din bucla de lucru;

Pasul 2: Introduceți croșeta prin bucla din spate a primului ochi, din la spate spre față;

Pasul 3: Introduceți croșeta prin bucla de lucru și treceți bucla prin bucla din spate a primului ochi.

SCHIMBAREA CULORILOR

După închiderea rundei, cu ajutorul punctului de legătură invizibil explicat mai sus, luați culoarea următoare care va fi folosită și treceți-o prin bucla de lucru; acum aveți firul de culoare nouă pe croșetă; trageți firul de culoare precedent și lăsați-l până la următoarea rundă;

ÎNCEPEREA RUNDULUI

După schimbarea culorilor, începeți următoarea rundă lucrând primul ochi așa cum cere modelul (fie un ochi de croșetat în bucla din spate, fie un ochi de croșetat în bucla din față), fără a face niciun lanț suplimentar.

MODELUL DE CULORI:

Instrucțiunile următoare nu specifică culori particulare, permițându-vă să selectați culorile care se potrivesc proiectului dumneavoastră. Pentru a oferi o referință, eșantionul a utilizat patru culori: Cream, Linen, Pale Pink și Caramel. După crearea eșantionului pentru dimensiunea și determinarea numărului de rânduri într-un spațiu de 10 cm, puteți calcula numărul total de rânduri necesare în funcție de lungimea dorită. Împărțiți acest număr în trei secțiuni și determinați numărul de rânduri care trebuie lucrate în fiecare secțiune:

Secțiunea 1: Alegeți două culori după preferință.

Secțiunea 2: Selectați următoarea culoare pe care doriți să o folosiți și alternați-o cu o culoare din Secțiunea 1. Secțiunea 3: Optați pentru a patra culoare și alternați-o cu o culoare din Secțiunea 2.

Pentru mâneci, lucrați același număr de rânduri per secțiune, cu excepția ultimei. În ultima secțiune, completați lungimea necesară lucrând atâtea runde cât sunt necesare.

CUM SĂ CALCULAȚI RAGLANUL-UL (conform mostrei de tensiune și măsurătorilor dorite)

Pasul 1: Începeți prin a crea un eșantion pentru tensiune în modelul mozaic. Consultați tutorialul video pentru îndrumare, acordând atenție lucratului pe partea dreaptă.

Pasul 2: Luați măsurători esențiale, inclusiv circumferința gâtului, adâncimea subbrațului, circumferința brațului superior și bustului. Luați în considerare confortul dorit, și, dacă este necesar, consultați mărimea unui pulover care vi se potrivește bine ca ghid.

Acum, să conturăm secțiunea raglanului:

Circumferința Gâtului: Aceasta determină ochiurile inițiale necesare pentru raglan.

Adâncimea Subbrațului: Măsurați de la umăr până la subraț, reprezentând numărul de rânduri pentru raglanul dumneavoastră.

Circumferința Bustului și Brațului Superior: Ajută la calcularea ochiurilor necesare după finalizarea raglanului.

Pasul 3: Utilizați măsurătorile și eșantionul de tensiune pentru a le converti în ochiuri și rânduri. Acest lucru oferă numărul de ochiuri pentru gât, rânduri pentru adâncimea subbrațului și ochiuri pentru bust și brațul superior. Combinând ochiurile pentru bust și brațul superior, obțineți totalul ochiurilor după finalizarea raglanului. Dacă includeți un lanț la subbraț, scădeți ochiurile sale atât din circumferința bustului, cât și din mâneci.

Pentru calculul ochiurilor subbrațului, împărțiți ochiurile mânecii la 8, unde 1/8 reprezintă ochiurile subbrațului.

Acum, cu numărul de ochiuri pentru bust și mâneci, inclusiv ochiurile subbrațului, calculați totalul ochiurilor necesare la finalul yoke-ului prin adunarea ochiurilor bustului și mâinilor: bust + mânecă + mânecă = ochiuri raglan.

Pasul 4: Determinați numărul de ochiuri de inmultit prin scăderea ochiurilor gâtului din ochiurile finale ale raglanului.

Pasul 5: Identificați numere care împart uniform ochiurile gâtului dumneavoastră. De exemplu, dacă ochiurile gâtului sunt 120, divizorii aplicați sunt: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 20, 24, 30, 40, 60, 120. Aceste numere reprezintă ochiurile pe care le puteți adăuga în fiecare rrand. Deși aveți flexibilitatea de a alege orice număr, este recomandabil să optați pentru unul mai mare. Selectarea unui număr mai mare de ochiuri pentru cinmultiri permite mai multe randuri între randurile cu inmultiri.

De exemplu, dacă alegeți să creșteți cu 40 de ochiuri pe rand, facilitează o progresie mai uniformă și vă oferă oportunitatea de a lucra mai multe randuri între randurile cu inmultiri. Prin împărțirea ochiurilor din rândul curent la numarul de inmultiri pe rand, puteți determina numărul de ochiuri din fiecare secțiune de inmultire.

De exemplu, dacă aveți 120 de ochiuri și planificați să inmultiti cu 40 de ochiuri pe rand, calculul ar fi 120/40 = 3 ochiuri per secțiune de creștere. În termeni practici, aceasta înseamnă că fiecare al treilea ochi va fi un punct de creștere în lucrul dumneavoastră.

Pasul 6: După selectarea ochiurilor pentru inmultire pentru fiecare rand, procedați la calcularea numărului de randuri cu inmultiri necesare pentru a adăuga numărul predeterminat de ochiuri (conform determinării din Pasul 4). Realizați acest lucru prin împărțirea numărului total de ochiuri npe care trebuie sa le adaugam, la numrul de inmultiri pe rand.

Pentru clarificare, luați în considerare un exemplu: În eșantionul meu, am dorit să adaug un total de 80 de ochiuri (crescând de la 120 de ochiuri la gât la 200 de ochiuri la finalul yoke-ului). Calculul ar fi 80 de ochiuri / 40 de ochiuri pe rundă, rezultând în 2 runde de creștere necesare.

Pasul 7: Calculați numărul de randuri per secțiune de inmultire prin împărțirea numărului total de randuri ale raglaului la randurile cu inmultire determinate: numărul total de randurile raglanului / randuri cu inmultiri = randuri per sectiunea de inmultiri  

Un aspect valoros din experiența mea in legatura cu raglanurile rotunde: Nu este obligatoriu să respectați rigid numărul de rânduri per secțiune de creștere. Nu ezitați să integrați rundele de creștere în rundele yoke-ului după cum este necesar sau după cum dictează țesătura dumneavoastră. Personal, adesea observ comportamentul țesăturii pentru a lua decizii; de exemplu, dacă țesătura încetează să se așeze plan și marginile încep să se ruleze sau să se ridice, acesta semnalează necesitatea unor runde de creștere suplimentare. Un aspect demn de remarcat specific acestui design este că fiecare creștere implică adăugarea a 2 ochiuri prin lucratul a 3 ochiuri în același ochi în loc de 2. Această modificare afectează calculul ochiurilor dintr-o secțiune de creștere.

De exemplu, dacă obiectivul este de a crește cu 40 de ochiuri, iar fiecare creștere implică 2 ochiuri, calculul devine 40/2 = 20 de puncte sau ochiuri de creștere. Dacă rândul dumneavoastră curent are 120 de ochiuri, acest lucru se traduce în 120/20 = 6 ochiuri per secțiune de creștere, ceea ce înseamnă că o creștere apare la fiecare al 6-lea ochi.

INSTRUCȚIUNI

BORDURĂ GÂT

Folosiți o croșetă de 4 mm.

Început: ol 9 R1: începând în al doilea ochi, 1ps în fiecare ochi până la sfârșitul rândului; ol 1 și întoarceți; R2: 1ps în primul ochi, 1psbs în fiecare dintre următoarele ochiuri, cu excepția ultimului, 1ps în ultimul ochi; ol 1 și întoarceți; Rep. R2 până când aveți 110 (110, 110, 110, 110) (110, 110, 130, 130) rânduri;

Uniți capetele bordurii folosind pa. Întoarceți lucrarea pe partea dreaptă, ol 1.

Pentru mărimea XL, XXL și 3XL, dacă găsiți că gâtul este prea mic, puteți lucra 120 de rânduri pentru bordură și săriți R1 din secțiunea Runde de Setare.

RAGLANUL

Înainte de a începe lucrul la secțiunea RAGLAN, trebuie luate în considerare câteva puncte importante:

Numărul total de rânduri pentru YOKE va varia în funcție de mărime, cu opțiuni pentru 16 (17, 18, 19, 20) (20, 21, 22, 24) rânduri, numărând doar ochiurile de suprafață.

Pentru fiecare mărime, vor exista 2 (2, 2, 2, 3) (3, 3, 6, 7) runde de creștere în interiorul yoke-ului. În aceste runde, vor fi adăugate 40 (40, 40, 40, 40) (40, 40, 28, 28) ochiuri per rundă de creștere. În plus, unele creșteri vor fi făcute în prima rundă după bordură. În cazurile în care numărul de ochiuri care trebuie crescute pentru yoke nu este divizibil cu un număr întreg, vor exista ochiuri suplimentare de adăugat. Aceste ochiuri suplimentare ar trebui să fie incorporate în ultimele câteva runde ale yoke-ului; Mai multe detalii în model.

După finalizarea yoke-ului veți avea: 200 (200, 220, 232, 260) (280, 288, 308, 336) ochiuri

Plasarea rundelor de creștere în interiorul yoke-ului poate fi personalizată în funcție de modelul preferat, atât timp cât numărul total de runde de creștere și runde de yoke este menținut.

Pentru mărimea Extra Small, am experimentat două variații ale yoke-ului. În prima versiune (culori neutre), am împărțit yoke-ul în două secțiuni egale, fiecare constând din 8 runde. Creșterile au fost implementate în prima rundă a fiecărei secțiuni, în mod specific în randul 1 și 9.

Cu toate acestea, datorită creșterilor suplimentare în prima rundă după bordură și a creșterilor ulterioare atunci când este introdus modelul de mozaic, marginile au început să se ruleze.

După progresul prin runde ulterioare ale secțiunii fără a incorpora creșteri, marginea s-a îndreptat treptat, rezultând în rezultatul final anticipat.

În cea de-a doua versiune (cea colorată), am împărțit yoke-ul în trei secțiuni, cu două runde de creștere. Creșterile au fost plasate în rundele 6 și 12. Această aranjare nu a produs un yoke perfect circular (deși nu este obligatoriu), deoarece a luat mai degrabă forma unui vas când a fost pliat.

Mai merită menționat că ambele metode conduc în cele din urmă la același rezultat final. Pentru o explicație mai vizuală a secțiunii Yoke, puteți consulta tutorialul video disponibil aici.

PENTRU TOATE MĂRIMILE

Runde de inițializare: Schimbați la croșeta de 5 mm și folosiți aceeași culoare ca și bordura gâtului

R1: Lucrați în rândurile laterale ale bordurii gâtului; fiecare rând lateral se numără ca 1 ochi. Ol 1, *1ps în următoarele 10 (10, 10, 10, 11) (11, 11, 12, 12) ochiuri, 2ps în următorul ochi; *repetați de 10 ori; închideți runda cu 1 pa invizibil

Total ochiuri: 120 (120, 120, 120, 130) (130, 130, 140, 140) ochiuri

R2: psbs în fiecare ochi în jur

R3: schimbați la culoarea B; 1psbs în fiecare ochi în jur

RAGLAN MĂRIMI XS, S, M și L

Rundele vor deveni vizibile începând cu runda următoare, semnificând începutul Yoke-ului. Atunci când numărați rundele yoke-ului, luați în considerare numai ochiurile de suprafață. Vom începe numărătoarea de la R1, folosind notația R1A pentru prima rundă în culoarea A, urmată de R1B pentru următoarea rundă în culoarea B. Continuați cu R2A, R2B, R3A, R3B și așa mai departe.

Începeți prin a schimba la culoarea A și amintiți-vă să schimbați culoarea după fiecare rundă;

R1A: *1pdbf în ochiul corespunzător de la 2 rânduri în jos (runda în culoarea A), 1psbs în următorul ochi; *repetați până la sfârșitul rândului

R1B: *1psbs, 1pdbf în ochiul corespunzător de la 2 rânduri în jos (runda în culoarea B); *repetați până la sfârșitul rundei;

Repetați R1A și R1B până la R5A și R5B

R6A (Rundă de Creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 2, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *repetați până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 160

R6B: *(1psbs, 1pdbf) x2 ori, 1psbs, 1pdbf în fața buclei a ochiului de la 2 rânduri în jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă față a pdbf-ului anterior; *repetați până la sfârșitul rundei

R7A: (1pdbf, 1psbs) x 2, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în fața buclei a doua ochi din creșterea de 2 rânduri în jos (puteți găsi între cele 2pdbf în același ochi), 1psbs; *repetați până la sfârșitul rundei

R7B: Rep. R1B Continuați în modelul de ochi stabilit până la R11A și R11B

R12A (Rundă de Creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 3, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *repetați până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 200

R12B: *(1psbs, 1pdbf) x 3 ori, 1psbs, 1pdbf în fața buclei a ochiului de la 2 rânduri în jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă față a pdbf-ului anterior; *repetați până la sfârșitul rundei

R13A: (1pdbf, 1psbs) x 3, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în fața buclei a doua ochi din creșterea de 2 rânduri în jos (puteți găsi între cele 2pdbf în același ochi), 1psbs; *repetați până la sfârșitul rundei

R13B: Repetați R1B.

Notă: În funcție de lungimea dorită a puloverului, ar putea fi necesară schimbarea blocului de culoare în interiorul yoke-ului. Dacă doriți să înlocuiți culoarea A, lucrați următorul rund folosind culoarea destinată să o înlocuiască. De exemplu, în cazul mărimii XS, am lucrat R14A folosind culoarea inițial destinată pentru culoarea B. Simplu atașați culoarea de înlocuire dorită pentru a introduce noua culoare pentru B. Puteți consulta tutorialul video disponibil aici pentru o explicație mai vizuală.

Marimile XS si S:

Continuati în modelul stabilit până la R16A, R16B pentru mărimea XS și R17A, R17B pentru mărimea S. După finalizarea acestor runde, YOKE-ul este complet și puteți trece la secțiunea TRUNCHI.

Marimile Msi L:

Continuati în modelul stabilit până la R16A, R16B pentru mărimea M și R17A, R17B pentru mărimea L.

Pentru a atinge numărul necesar de ochiuri pentru RAGLAN pentru mărimele M și L, vom lucra încă o rundă cu creșteri.

Mărimea M: Avem în prezent 200 de ochiuri și ne propunem să creștem cu încă 20 de ochiuri. Dat fiind că fiecare creștere implică adăugarea a 2 ochiuri, aceasta înseamnă necesitatea a 10 secțiuni de creștere în cadrul rândului (20 de ochiuri de crescut împărțite la 2 ochiuri adăugate per secțiune). Acest lucru rezultă în 20 de ochiuri per secțiune de creștere (200 de ochiuri împărțite la 10 secțiuni de creștere).

R17A: *(1pdbf, 1psbs) x 9, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului.

R17B: *(1psbs, 1pdbf) x 9 ori, 1psbs, 1pdbf în ol-ul ochiului situat la 2 rânduri mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în același ol al dublului precedent; *rep. până la sfârșitul rundei

R18A: (1pdbf, 1psbs) x 9, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în ol-ul celui de-al doilea ochi din creșterea situată la 2 rânduri mai jos (o puteți găsi între cele 2pd în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei R18B: Rep.R1B

RAGLANUL-ul este complet și puteți trece la secțiunea TRUNCHI.

 

Mărimea L doar

Avem în prezent 200 de ochiuri și intenționăm să creștem cu încă 32 de ochiuri. Având în vedere că fiecare creștere implică adăugarea a 2 ochiuri, aceasta implică necesitatea a 16 secțiuni de creștere în rundă (32 de ochiuri de crescut împărțite la 2 ochiuri adăugate per secțiune). Acest lucru rezultă în 12 ochiuri per secțiune de creștere (200 de ochiuri împărțite la 16 secțiuni de creștere = 12,5). Deoarece nu este divizibil exact, vom avea încă 8 ochiuri de lucrat pentru a termina rândul (200 – (12×16) = 8)

R18A: *(1pdbf, 1psbs) x 5, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. de 16 ori, (1pdbf, 1psbs) x 4

R18B: *(1psbs, 1pdbf) x 5 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. de 16 ori, (1psbs, 1pdbf) x 4 ori.

R19A: (1pdbf, 1psbs) x 9, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. de 16 ori; (1pdbf, 1psbs) x 4

R19B: Repetă.R1B

RAGLANUL este terminat și poți trece la secțiunea TRUNCHI

RAGLAN MĂRIMILE : XL, XXL și 3XL

Rândurile vor deveni vizibile începând cu următorul rând, semnificând începutul gulerului. Atunci când numărați rândurile gulerului, luați în considerare doar ochiurile de pe suprafață. Vom începe numărătoarea de la R1, folosind notația R1A pentru primul rând în culoarea A, urmată de R1B pentru următorul rând în culoarea B. Continuați cu R2A, R2B, R3A, R3B și așa mai departe.

Veți începe schimbând la culoarea A și nu uitați să schimbați culoarea după fiecare rundă;

R1A: *1pdbf în ochiul corespondent din a 2-a rundă mai jos (rândul în culoarea A), 1psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rundei

R1B: *1psbs, 1pdbf în ochiul corespondent din al 2-a rând mai jos (rândul în culoarea B); *rep. până la sfârșitul rundei;

Repetați R1A și R1B până la R4B.

R5A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 2, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 160

R5B: *(1psbs, 1pdbf) x 2 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei

R6A: (1pdbf, 1psbs) x 2, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei

R6B: Repetați R1B Continuați în modelul de ochiuri stabilit până la R9A și R9B

R10A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 3, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 200

R10B: *(1psbs, 1pdbf) x 3 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei

R11A: (1pdbf, 1psbs) x 3, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei

R11B: rep. R1B

Continuați în modelul de ochiuri stabilit până la R14A și R14B

R15A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 4, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 240

R15B: *(1psbs, 1pdbf) x 4 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei

R16A: (1pdbf, 1psbs) x 4, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei

R16B: rep. R1B

Continuați în modelul stabilit până la R18A, R18B pentru mărimea XL și XXL și R19A, R19B pentru mărimea 3XL.

Doar mărimea XL

Avem în prezent 240 de ochiuri și ne propunem să creștem cu încă 20 de ochiuri. Având în vedere că fiecare creștere implică adăugarea a 2 ochiuri, aceasta implică necesitatea a 10 secțiuni de creștere în rundă (20 de ochiuri de crescut împărțite la 2 ochiuri adăugate per secțiune). Acest lucru rezultă în 24 de ochiuri per secțiune de creștere (240 de ochiuri împărțite la 10 secțiuni de creștere).

R19A: *(1pdbf, 1psbs) x 11, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului.

R19B: *(1psbs, 1pdbf) x 11 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei

R20A: (1pdbf, 1psbs) x 11, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (il poți găsi între cele 2 pd în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei

R20B: Repetă.R1B

RAGLANUL este terminat și poți trece la secțiunea TRUNCH

Doar mărimea XXL

Avem în prezent 240 de ochiuri și ne propunem să creștem cu încă 40 de ochiuri. Având în vedere că fiecare creștere implică adăugarea a 2 ochiuri, aceasta implică necesitatea a 20 secțiuni de creștere în rundă (40 de ochiuri de crescut împărțite la 2 ochiuri adăugate per secțiune). Acest lucru rezultă în 12 ochiuri per secțiune de creștere (240 de ochiuri împărțite la 20 secțiuni de creștere).

Pentru mărimea XXL, este practic un alt model repetat de creștere de 5 runde. Deoarece modelul gulerului are 20 de runde pentru mărimea XXL, puteți lucra modelul de creștere în ultima rundă a gulerului.

R19A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 5, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 280

R19B: *(1psbs, 1pdbf) x 5 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei

R20A: (1pdbf, 1psbs) x 5, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (il poți găsi între cele 2 pd în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei

R20B: Repetă.R1B

RAGLANUL este terminat și poți trece la secțiunea TRUNCHI

Doar mărimea 3XL

Avem în prezent 240 de ochiuri și ne propunem să creștem cu încă 48 de ochiuri. Având în vedere că fiecare creștere implică adăugarea a 2 ochiuri, aceasta implică necesitatea a 24 secțiuni de creștere în rundă (48 de ochiuri de crescut împărțite la 2 ochiuri adăugate per secțiune). Acest lucru rezultă în 10 ochiuri per secțiune de creștere (240 de ochiuri împărțite la 24 secțiuni de creștere).

R20A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 4, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 288

R20B: *(1psbs, 1pdbf) x 4 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei

R21A: (1pdbf, 1psbs) x 4, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (il poți găsi între cele 2 pd în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei

R21B: rep. R1B

RAGLANUL este terminat și poți trece la secțiunea TRUNCHI

RAGLAN MĂRIMILE : 4XL și 5XL

Începând cu următorul rand, rundele vor deveni vizibile, semnificând începutul gulerului. Atunci când numărați rundele gulerului, luați în considerare doar ochiurile de pe suprafață. Vom începe numărătoarea de la R1, folosind notația R1A pentru primul rundă în culoarea A, urmată de R1B pentru următorul rundă în culoarea B. Continuați cu R2A, R2B, R3A, R3B și așa mai departe.

Veți începe schimbând la culoarea A și nu uitați să schimbați culoarea după fiecare rundă;

R1A: *1pdbf în ochiul corespondent din a 2-a rundă mai jos (runda în culoarea A), 1psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rundei

R1B: *1psbs, 1pdbf în ochiul corespondent din a 2-a rând mai jos (runda în culoarea B); *rep. până la sfârșitul rundei;

Rep. R1A și R1B până la R2B.
R3A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 4, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 168
R3B: *(1psbs, 1pdbf) x 4 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei
R4A: (1pdbf, 1psbs) x 4, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei
R4B: Repetă R1B
Continuați în modelul stabilit până la R5A și R5B
R6A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 5, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 196
R6B: *(1psbs, 1pdbf) x 5 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei
R7A: (1pdbf, 1psbs) x 5, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei
R7B: Repetă R1B
Continuați în modelul stabilit până la R8A și R8B

R9A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 6, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 224
R9B: *(1psbs, 1pdbf) x 6 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei
R10A: (1pdbf, 1psbs) x 6, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei
R10B: Repetă R1B
Continuați în modelul stabilit până la R11A și R11B
R12A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 7, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 252
R12B: *(1psbs, 1pdbf) x 7 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei
R13A: (1pdbf, 1psbs) x 7, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei
R13B: Repetă R1B
Continuați în modelul stabilit până la R14A și R14B
R15A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 8, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 280
R15B: *(1psbs, 1pdbf) x 8 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei
R16A: (1pdbf, 1psbs) x 8, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei
R16B: Repetă R1B
Continuați în modelul stabilit până la R17A și R17B
R18A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 9, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 308
R18B: *(1psbs, 1pdbf) x 9 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei
R19A: (1pdbf, 1psbs) x 9, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei
R19B: Repetă R1B
Continuați în modelul stabilit până la R20A și R20B

Mărimea 4XL doar
Continuați în modelul stabilit până la R22A și R22B
RAGLANUL este terminat și poți trece la secțiunea TRUNCHI

Mărimea 5XL doar

R21A (Rând de creștere): *(1pdbf, 1psbs) x 10, 1pdbf, 3psbs în următorul ochi; *rep. până la sfârșitul rândului. Total ochiuri: 336
R21B: *(1psbs, 1pdbf) x 10 ori, 1psbs, 1pdbf în bucla frontală a ochiului din a 2-a rundă mai jos, 1psbs în al doilea ochi al creșterii, 1pdbf în aceeași buclă frontală a dc-ului anterior; *rep. până la sfârșitul rundei
R22A: (1pdbf, 1psbs) x 10, 1pdbf, 1psbs în următorul ochi, 1pdbf în bucla frontală a celui de-al doilea ochi din creșterea de 2 runde mai jos (poți găsi între cele 2 dc în același ochi), 1psbs; *rep. până la sfârșitul rundei
R22B: Repetă R1B
Continuați în modelul stabilit până la R24A și R24B

RAGLANUL este terminat și poți trece la secțiunea TRUNCHI

Dacă dorești să mărești adâncimea gulerului, poți lucra câteva runde suplimentare fără a introduce niciună creștere suplimentară.

TRUNCHI

Înainte de a începe să lucrați la CORPUL puloverului, puteți verifica încă o dată numărul de ochiuri. Puteți găsi numărul scris la începutul INSTRUCȚIUNILOR.

R1: Lucrați în modelul stabilit pentru următoarele 64 (66, 72, 76, 80) (86, 92, 98, 110) ochiuri (panoul din spate), ol 6 (8, 8, 8, 10) (10, 14, 14, 14) ochiuri, săriți peste 36 (34, 38, 40, 50) (54, 52, 56, 58) ochiuri (mâneca), continuați în modelul stabilit pentru ultimele 64 (66, 72, 76, 80) (86, 92, 98, 110) ochiuri (panoul din față), ol 6 (8, 8, 8, 10) (10, 14, 14, 14) ochiuri, săriți peste 36 (34, 38, 40, 50) (54, 52, 56, 58) ochiuri (mâneca) și uniți cu primul ochi.

R2: Lucrați în modelul stabilit până la lanțul subrațului, ps în bucla din spate a lanțului subrațului, continuați în modelul stabilit până la următorul lanț subraț, ps în bucla din spate a lanțului subrațului, uniți cu primul ochi.

R3: Lucrați în modelul stabilit până la lanțul subrațului, pd în ochiurile subrațului, continuați în modelul stabilit până la următorul lanț subraț, pd în ochiurile subrațului, uniți cu primul ochi.

Puteți consulta tutorialul video disponibil aici pentru o explicație mai vizuală.

Următorul: Acum că am lucrat rundele de pregătire pe ochiurile subrațului, putem continua în modelul stabilit până când ajungem la lungimea dorită sau până când vom avea: 23 (23, 23, 23, 24) (24, 25, 25, 25) rânduri.

Următorul: După ce ați terminat lungimea, trebuie să lucrați ELASTICUL. Puteți găsi secțiunea  ELASTIC după secțiunea mânecii.

MÂNECA (lucrați ambele la fel)

Principala provocare în tratarea mânecilor a fost realizarea unei tranziții uniforme de la subraț, ceea ce este destul de dificil pentru mine să articulez în cuvinte. Puteți consulta tutorialul video furnizat aici pentru o demonstrație mai clară.

R1: Reuniți firul la subraț, asigurându-vă că se potrivește cu culoarea desemnată în conformitate cu modelul și se aliniază cu ultima rundă de culoare a yoke-ului. Veți reuni firul în ochiul mijlociu la subraț 3 (4, 4, 4, 5) (5, 7, 7, 7). Deoarece în secțiunea corpului am lucrat ochiurile subrațului în bucla din spate a lanțului, ochiurile subrațului acum apar cu “v” deasupra. Veți lucra prin ambele; lucrați 1ps în primele 3 (4, 4, 4, 5) (5, 7, 7, 7) ochiuri subraț; următorul pas trebuie să trecem peste rândul lateral al corpului; pentru a face acest lucru, vom lucra împreună 2 ochiuri în ochiul lateral al corpului; în funcție de primul ochi al mânecii (dacă ar trebui să fie un pdbf sau un psbs) veți lucra împreună cele 2 ochiuri ca ps sau ca pd; apoi continuați în modelul stabilit până la următorul rând lateral al corpului; lucrați din nou 2 ochiuri împreună în rândul lateral al corpului; terminați runda cu 3 (4, 4, 4, 5) (5, 7, 7, 7) sc în ochiurile subrațului.

R2: 1psbs în primele 3 (4, 4, 4, 5) (5, 7, 7, 7), continuați în modelul stabilit și terminați runda cu 1psbs în ultimele 3 (4, 4, 4, 5) (5, 7, 7, 7) ochiuri.

R3: Începând cu R3, încorporați ochiurile subrațului în modelul existent, alternând între pdbf și psbs. Înainte de a începe, examinați primul ochi după lanțul subrațului și identificați tipul de ochi necesar.

Continuați să numărați înapoi până la runda de poziție inițială pentru a vedea cu ce ochi trebuie să începeți. Atunci când lucrați pdbf în ochiurile subrațului, asigurați-vă că ochiul este lucrat ca un post frontal în jurul ochiurilor din runda corpului. Această tehnică contribuie la o tranziție mai fără cusur între secțiunile corpului și ale mânecii. Luând în considerare aceste note, lucrați în modelul stabilit până la sfârșitul rundei.

Următorul, continuați să lucrați în modelul stabilit până când ajungeți la lungimea dorită a mânecii sau până când aveți 29 (30, 30, 32, 32) (34, 34, 35, 35) runde.

După terminarea lungimii, trebuie să lucrați ELASTICUL. Puteți găsi secțiunea  ELASTIC după secțiunea mânecii.

ELASTIC

Pentru a lucra elasticul pentru mâneci și tivul de jos, vom folosi o croseta de dimensiune mai mică, utilizând o croseta de 4mm.
Începeți de unde este firul vostru, în culoarea dorită, și faceți un lanț de 11 ochiuri.

R1: Începeți cu al doilea ochi, 1ps în fiecare ochi, 1pa în următoarele 2 ochiuri de la margine (tivul de jos sau mâneca), și întoarceți.

R2: Ocoliți cele 2 pa, 1psbs în fiecare ochi, cu excepția ultimului, 1ps în ultimul ochi, 1ol și întoarceți.

R3: 1ps în primul ochi, 1psbso în următoarele ochiuri, 1pa în următoarele 2 ochiuri de la margine, întoarceți.

Repetați R2 și R3 până când completați întreaga circumferință; uniți capetele elasticului folosind picioruse alunecate.

PENTRU A TERMINA
Ascundeti capetele ramase și blocați până la măsurători.

Sper să vă placă! Croșetat plăcut!