Bluza crosetata “Noapte Instelata”

Aceasta Bluza crosetata “Noapte Instelata” trebuia sa o fac cu un alt fir. Bineinteles ca daca as fi facut-o cu un alt fir nu se mai numea asa.

Dupa ce am constatat ca nu imi ajunge firul, a trebuit sa o iau de la capat si sa folosesc altceva si bine am facut.

Dupa doar cateva randuri, culorile mi-au amintit de picturile lui Vincent van Gogh, dar numele a fost sugerat de un comentariu facut pe Instagram. Cand am facut prima postare cineva a comentat ca ii aminteste de pictura “Starry Night” (Noapte Instelata) a aristului asa ca mi-am spus ca numele este minunat mai ales ca am fost in acelasi gand.

To see the post in English, click here

"Starry Night" Blouse

 

Nu-i asa ca este minunata? In ultima perioada vad ca imi vin idei numai pentru lucruri mai de vara, ceea ce este un lucru bun pentru ca mai toti ne dorim sa vina o data zilele calduroase.

Haideti sa vedem despre ce este vorba si cum se face aceasta Bluza Crosetata “Noapte Innstelata”

Despre Design

Cand m-am gandit prima data la aceasta tehnica de a face o bluza crosetata, m-am gandit ca ar fi proiectul perfect pentru cei care croseteaza, dar nu au indraznit inca sa lucreze si haine. De ce? Pentru ca de fapt vom lucra 2 esarfe triunghiulare care apoi vor fi asamblate si vor crea spatele si fata bluzei. Vom lucra apoi partile laterale pentru a indrepta bluza in partea de jos.

Cand vom lucra la triunghi, la un moment dat vom inceta sa mai inmultim la inceput si final de rand si vom incepe sa scadem pentru a crea marginea dreapta a manecilor.

Materiale de care ai nevoie

 • Fir

Am folosit Lana Grossa Ppaggallo care este o combinatie 50% Bumbac, 50% microfibra. Este un fir pentru care se recomda o croseta de 4 mm – 4.5 mm insa nu este un fir foarte gros. Se poate folosi cu succes si fir de bumbac pentru care se recomnda o croseta de 3 – 3.5

 • Croseta

4.5 mm

 • Ac cu gamalia mare pentru cusut
 • foarfeca
 • Marcatori sau agrafe (sau capete de ata)

Tiparul este disponibil pentru marimi de la S la XXL

Dimensiunile finale ale pentru aceasta Bluza Crosetata “Noapte Instelata” sunt listate in diagrama de mai jos. Pe prima linie sunt valorile in centimetri.

Starry Night Blouse Diagram

*Dimensiunile de mai sus pot fi usor ajustate. De exemplu daca va doriti ca bluza sa nu fie asa de lunga (pentru marimile mai mari) puteti lucra mai putine randuri la triunghiul ptincipal, iar manecile le puteti extinde la final.

De cat fir aveti nevoie:

*Am lucrat partea din spate doar in punct filet (cu ferestre). Daca doriti sa lucrati partea din spate in modelul principal posibil sa aveti nevoie de mai mult fir

 • S – 280 grame / 950 m
 • M – 300 grame / 1020 m
 • L – 325 grame / 1100 m
 • XL – 350 grame / 1170 m
 • XXL – 370 grame / 1240 m

 

Despre punctul de crosetat folosit.

Pentru aceasta Bluza Crosetata ” Noapte instelata” am folosit un model de crosetat simplu. Am alternat un rand doar in picioruse duble, un rand in punct filet. Pe parcurs m-am jucat cu modelul si am alternat ba mai multe randuri in piciorus dublu ba mai multe in punct filet.

 

Mai jos regasiti diagrama.

Starry Night Blouse Stitch chart

Starry night blouse

 

Model filet

Model filet sau model cu ferestre : 1 piciorus dublu, 1 ochi de lant, sarim un ochi, 1 piciorus dublu

Nivelul de dificultate este usor

Haideti sa incepem

*pentru toate marimile

Incepem cu 4 ochiuri de lant si unim capetele pentru a forma un cerc

 

Randul 1

3 ochiuri de lant si 6 picioruse duble in interiorul cercului.

*cele 3 ochiuri de lant de la inceputul fiecarui rand vor fi considerate primul piciorus dublu

Randul 2

3 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in primul ochi, 1 piciorus dublu in urm 2 ochiuri. In urm. ochi vom lucra punctul central al triunghiului: 2 picioruse duble, 2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in acelasi ochi.

Continuam cu 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri si finalizam randul cu 3 picioruse duble in al 3-lea ochi al lantului de inceput

Randul 3

4 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu in primul ochi, 1 ochi de lant, [sarim 1 ochi, 1 piciorus dublu in urm., 1 ochi de lant]. Repetam sectiunea pana ajunge la punctul central (spatiul de 2 ochiuri de lant de la mijloc). La centu, lucram 1 piciorus dublu, 2 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu. Continuam apoi cu [1 ochi de lant, 1 piciorus dublu, sarim 1 ochi]. Repetam pana ajunge la ultimul ochi (al 3-lea ochi al lantului de inceput)) si lucram aici 1 piciorus dublu, 1 ochi de lant si inca 1 piciorus dublu.

Randul 4

3 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in primul ochi, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana ajungem la centru. In centru, 2 picioruse dublem 2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble. Continuam cu 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana ajungem la ultimul. In ultimul lucram 3 picioruse duble.

Repetam randurile 3 si 4 pana vom avea in total

 • S – 31 randuri
 • M – 33 randuri
 • L – 34 randuri
 • XL – 36 randuri
 • XXL – 37 randuri

Dupa ce am finalizat aceste randuri, e timpul sa incepem sa scadem la fiecare inceput si final de rand pentru a forma marginile drepte. La centru vom coontinua sa inmultim.

In diagramele de mai jos puteti vedea cu simboluri cum vom face scaderile

Scadere inceput de rand

decrease beginning

Scadere final de rand

decrease end

Vom continua sa mai lucram cateva randuri ca si pana acum doar ca la inceput si final de rand vom scadea.

Incepem randul astfel (randul va incepe si se va termina la fel indiferent daca lucram rand in piciorus dublu sau in filet)

3 ochiuri de lant, sarim 1 ochi, 1 piciorus dublu in urm. ochi, Continuam cu punctul de crosetat pana ajungem la punctul central in care inmultim la fel cum am facut si pana acum.

Continuam cu punctul de crosetat pana ne mai raman 3 ochiuri. In cele 3 ochiuri vom lucra 1 piciorus dublu partial, sarim 1 ochi, 1 alt piciorus dublu partial. Luam un jeteu si il trecem prin toate buclele de pe croseta.

Repetam acest rand pana avom avea:

 • S – 7 randuri
 • M – 8 randuri
 • L – 9 randuri
 • XL – 10 randuri
 • XXL – 11 randuri

 

Dupa ce am finalizat si aceste randuri, o parte pentru Bluza crosetata “Noapte Instelata” este gata. Vom repeta tiparul inca o data, iar apoi vom incepe asamblarea

Asezam cele doua parti una peste cealalta. Aveti grija sa fie cu dosul la exterior.

 

*daca e necesar, blocati partile inainte de asamblare

starry night blouse

 

Vom numara cate randuri lasam pentru baza gatului

Incepem si numaram de la centru, spre stanga si dreapta. Folositi marcatori pentru a sti apoi pana unde trebuie sa coaseti

 • S – 9 randuri
 • M – 10 randuri
 • L – 11 randuri
 • XL – 12 randuri
 • XXL – 13 randuri

Coasem randurile ramase inainte si dupa marcatori lasand baza gatului necusuta.

Apoi coasem manecile. Pentru a sti cat trebuie sa coasem, com numara din nou ochiurile incepand de la coltul de jos, spre stanga si spre dreapta.

*atentie sa aveti si pe fata si pe spate acelasi numar de ochiuri

 • S – 59 ochiuri
 • M – 65 ochiuri
 • L – 71 ochiuri
 • XL – 77 ochiuri
 • XXL – 83 ochiuri

Apoi coasem ochiurile ramase.

Starry Night Blouse

 

Acum ca am terminat cu cusutul este timpul sa lucram partile laterale.

Paritile laterale le-am lucrat doar in punct filet.

Randul va incepe in coltul de jos si se va termina la coltul opus. Pe parcursul randului vom avea 3 scaderi de facut.

 • la inceput de rand (vom scadea la fel ca si la maneci)
 • la mijloc (1 piciorus dublu, sarim 4 ochiuri, 1 piciorus dublu)
 • la final de rand (la fel ca si la maneca)

Randul 1

Introducem croseta in coltul de jos. 3 ochiuri de lant, sarim 1 ochi, 1 piciorus dublu in urm. ochi. Continuam cu punctul de crosetat pana ajungem la mijloc si mai avem 2 ochiuri pna la cusatura. Sarim cele 2 ochiuri si inca 2 de pe cealalta parte. Continuam pana ne mai raman 3 ochiuri si scadem (1 piciorus dublu partial, sarim 1 ochi, 1 piciorus dublu partial)

*daca lucrati in punct filet si inainte de ultimele doua ochiuri nu aveti piciorus dublu, puteti scadea la primul rand mai putine ochiuri.

scdere pe lateral

Repetam randul pana marginea de jos este dreapta.

Ultimul rand va fi:

3 ochiuri de lant, sarim 1 ochi, 1 piciorus dublu in urm., sarimurm 4 ochiuri, 1 piciorus dublu partial, sarim un ochi, 1 piciorus dublu partial.

Dupa ce vom finaliza ambele parti laterale, Bluza Crosetata “Noapte Instelata” este gata.

Puteti adauga un rand in piciorus mic la partea de jos si la baza gatului. Daca considerati necesar puteti extinde manecile si la faceti mai lungi. Eu am mai facut 4 randuri in model filet.

 

Sper ca v-a placut aceasta Bluza Crosetata “Noapte instelata” si ca veti incerca sa o faceti.

Continuati si ma urmariti ca vor mai urma si alte proiecte interesante.

https://nl.pinterest.com/katerina6795/free-crochet-patterns/

 

Starry Night Blouse. Free Pattern with stitch chart, diagram & photo tutorial