Tricou Crosetat

Iata ca am intrat si in ultima luna de vara, asa ca mi-am luat croseta si am zis sa fac un tricou crosetat.

To see the post in English, click here

Tricou Crosetat

Saptamana trecuta mi-am renovat baia (singura) asa ca nu am avut cand sa postez nimic. Astazi m-am intors la treaba gata sa va arat noul meu tricou crosetat. Sper sa va placa.

Este un tricou simplu cu raglan, lucrat de la baza gatului in jos. Tehnica raglan nu trebuie sa va sperie si va incurajez sa incercati.

Instructiunile pentru acest tricou crosetat sunt pentru marimi de la S la XXL, dar bineinteles ca il puteti ajusta in functie de preferinte.

Haideti sa vedem de ce materiale avem nevoie. Eu am folosit Scheepjes Whirl, insa puteti folosi orice fir mai subtire si usor, de preferat bumbac, care se lucreaza cu o croseta de maxim 3.5 mm. Croseta pe care am folosit-o este de 3.5 mm si recomand sa lucrati mai larg pentru ca tricoul sa nu fie prea rigid, mai ales daca lucrati cu bumbac.

O sa mai aveti nevoie de 4 marcatori si foarfeca.

Basic T-shirt in Crochet

Iata de cat fir o sa aveti aproximativ nevoie:

 • S – 150 grame/ 680 m
 • M – 160 grame/ 730 m
 • L – 170 grame / 780 m
 • XL- 190 grame / 830 m
 • XXL – 200 gram/ 890 m

Intotdeauna cand va alegeti firul sa va uitati si la lungime nu doar la gramaj, pentru ca firele sunt de greutati diferite si atunci in acelasi gramaj poate fi o lungime diferita.

Dimensiunile finale ale acestui tricou crosetat sunt in schita de mai jos. Ca si lungime, difera foarte putin de la o marime la alta si diferenta este data de raglan nu de partea de jos.

Basic T-shirt in crochet sketch

 

Esantion

18 picioruse duble = 10 cm

10 randuri = 10 cm

Acum ca avem toate detaliile in minte, haideti sa incepem.

Asa cum am spus la inceput lucram in rond, de la gat in jos. Incepem sa crosetam ochiurile pentru lantul de baza.

 • S – 136
 • M – 146
 • L – 156
 • XL – 164
 • XXL – 172

Dupa ce am terminat, unim cu piciorus alunecat.

Randul 1

2 ochiuri de lant (nu le consideram piciorus dublu), 1 piciorus dublu in urmatoarele 31 (34, 36, 38, 40) de ochiuri, inmultim in urmatorul ochi ( 1 piciorus dublu, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu),1 piciorus dublu in urmatoarele 30 (32, 35, 37, 39) de ochiuri, inmultim in urmatorul ochi, 1 piciorus dublu in urmatoarele 36 ( 39, 41, 43, 45) de ochiuri, inmultim in urmatorul, 1 piciorus dublu in urmatoarele 30 (32, 35, 37, 39) de ochiuri, inmultim in urmatorul, 1 piciorus dublu in ultimele 5 ochiuri.

La fiecare inmultire puneti un marcator pentru a sti unde trebuie sa inmultiti pe randul urmator.

Incepand cu randul al doilea tehnica este aceeasi:

lucrati cate 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana ajungeti la ochiul de lant al inmultirii. In acest ochi inmultiti. Continuam astfel pana vom finaliza raglanul, adica pana vom avea in total.

 • S – 12 randuri
 • M – 14 randuri
 • L – 15 randuri
 • XL – 18 randuri
 • XXL – 21 randuri

Dupa ce finalizam aceste randuri, e timpul sa separam manecile de corpul tricoului.

Incepem urmatorul rand ca de obicei. Lucram cate un piciorus dublu in fiecare ochi pana ajungem la primul colt. In spatiul de 1 ochi de lant lucram 1 piciorus dublu iar apoi pentru a uni partea spate cu partea fata vom croseta un lant de:

 • S – 14 ochiuri
 • M – 18 ochiuri
 • L – 20 ochiuri
 • XL – 24 ochiuri
 • XXL – 26 ochiuri

In continuare, sarim ochiurile pentru maneca si in urmatorul colt lucram un piciorus dublu. Continuam cu cate un piciorus dublu in fiecare ochi pana ajungem la urmatorul colt. Aici, la cea de-a doua maneca vom proceda la fel ca in partea opusa. Apoi continuam cu picioruse duble pana finalizam randul.

Acum ca am separat corpul de maneci putem lucra partile separat. Pentru ca am folosit un fir in degrade, am lucrat cate 3 randuri la fiecare parte, astfel pastrand aceleasi culori.

Am procedat astfel pana am finalizat manecile dupa care am continuat si am lucrat doar corpul acestui tricou crosetat.

Basic T-shirt in Crochet

La corpul tricoului am facut cateva inmultiri pentru a-i da o usoare forma in A. Respectiv la fiecare 3 randuri am facut o singura inmultire pe rand ( 2 picioruse duble lucrate in acelasi ochi).

Prima inmultire am facut-o la al treilea rand in ochiul al 10-lea, a doua la al saselea rand in ochiul 20, si tot asa pana am finalizat si am ajuns la lungimea dorita. In total am lucrat 33 de randuri si pentru fiecare marime puteti lucra tot atatea. Mai adaugati randuri doar daca va doriti ca acest tricou crosetat sa fie mai lung.

Haideti sa vedem cum lucram manecile:

Le vom lucra tot in rond si vom incepe de la mijlocul lantului pe care l-am facut pentru a uni partea fata cu partea spate. Lucram cate 1 piciorus dublu in fiecare ochi si la finalul fiecarui rand unim cu piciorus alunecat.

Din 3 in 3 randuri am scazut la inceput si la final de rand, lucrand 2 picioruse duble grupate.

Pentru maneci vom lucra in total:

 • S, M – 12 randuri
 • L, XL, XXL – 15 randuri

Dupa ce finalizam tricoul vom adauga o bordura in partea de jos, la baza gatului si la maneci. Doua randuri in picioruse mici. La maneci vom sufleca 3 randuri, asa ca bordura o vom lucra pe dos.

Si cam gata. Avem si un tricou crosetat gata de scos la plimbare.

Basic T-shirt in Crochet

Cum vi se pare? Eu cred ca e simpatic si trebuie sa il incercati.

Mai jos regasiti si tutorialul video.

Spor la crosetat ! ???

 

https://ro.pinterest.com/katerina6795/free-crochet-patterns/


Basic T-shirt in Crochet. Free Pattern and Video tutorial