Top de vara “Vesnic Verde”

Imi doream de mult sa crosetez ceva cu acest model oblic si iata ca am reusit sa fac acest Top de vara “Vesnic Verde” si vreau sa va povestesc si voua cum se face.

Evergreen Top. Free pattern & Video TutorialDespre Design

O data ce veti prinde ideea modelului de crosetat, totul devine foarte simplu: doar doua parti identice pe care la coasem la final si gata.

Incepand de la subbrat vom incepe sa scadem pentru maneca si asta e poate cea mai complicata parte a acestui top. Dar, o sa va vina in ajutor schema si poate si video tutorialul si totul va mege struna.

Acest top de vara mi se pare perfect pentru ca poate fi purtat in mai multe feluri. Puneti pe dedesupt un maiou si asortati o fusta sau o pereche de blugi si sunteti gata pentru o iesire la plimbare sau pentru o cina in oras. Luati-l peste costumul de baie preferat si sunteti pregatite pentru plaja.

Imi plac lucrurile versatile si utile

Materiale de care avem nevoie:

 • Fir

Fir din bumbac pentru care se recomanda croseta de 4  – 4.5 mm

Eu am folosit Lion Brand 24/7 cotton

 • Croseta

5 mm

 • ac de cusut cu gamalia larga
 • Foarfeca

Despre Fir

Stiu ca firul pe care l-am folosit nu se gaseste in Romania. Nici aici in Olanda nu se gaseste. L-am comandat de pe eBay pentru ca vedeam multe lucruri crosetate cu acest fir si vroiam sa il incerc. Puteti gasi un substitut similar, sau daca doriti puteti sa lucrati acest top si cu un fir mai subtire. Trebuie doar sa incepeti cu mai multe ochiuri.

Cum ajustati tiparul?  Intai masurati latimea pe care doriti sa o aiba topul sau va puteti ghida dupa dimensiunile din schema pe care o veti regasi in acest tipar. Lucrati un esantion intai pentru a sti caam cate ochiuri aveti intr-o monstra si apoi multiplicati numarul de ochiuri din monstra ca sa ajungeti la dimensiunea dorita.

 

Evergreen Top. Free Pattern & Video Tutorial

Dimensiuni Finale

Acest Top de vara “Vesnit Verde” este usor mai larg fata de dimensiunile standard, cu aproape 6 cm mai larg fata de dimensiunile standard ale bustului.

Mai jos regasiti schita cu dimensiunile finale pentru fiecare marime in parte.

Evergreen Top. Free Pattern & Video Tutorial

 

 

De cat fir avem nevoie?

Acest tipar este pentru marimi de la S la XL. Firul pe care l-am folosit se gaseste in bobine de 100 de grame si 170 m.

Pentru fiecare marime, veti avea nevoie de aproximativ:

S – 200 grame, 340 m ( 2 bobine )

M – 220 grame, 375 m ( 3 bobine )

L – 240 grame, 405 m  ( 3 bobine)

XL – .260 grame, 440 m ( 3 bobine )

Evergreen Top. Free Pattern & Video Tutorial

Despre modelul de crosetat folosit

Modelul de crosetat folosit este o combinatile intre piciorus triplu si ochiuri de lant. Se repeta un singur rand, deci veti prinde rapid ideea.

Pentru acest model veti avea nevoie de un multiplu de 9+1 ochiuri pentru a incepe.  Tineti cont de acest lucru daca doriti sa lucrati cu un fir mai subtire.

Sectiunea care se repeta in acest model de crosetat este un grup de 4 picioruse triple separate de 2 ochiuri de lant, lucrate in acelasi ochi sau spatiu de 2 ochiuri de lant.

 

[1 pt, 2ol] x 4 in acelasi ochi sau spatiu de 2 ochiuri de lant.

Vom numi mai departe in tipar, acest grup “motiv”

Mai jos regasiti graficul pentru acest model de crosetat. Acest grafic reprezinta o parte a topului.

Evergreen Top. Free Pattern & Video Tutorial

Numarul de ochiuri din grafic este pentru marimea S. Daca lucrati o marime mai mare sau cu un fir mai subtire, veti avea mai multe ochiuri si veti repeta o sectiune de mai multe ori intr-un rand.

Prescurtari folosite in acest tipar:

 • ol – ochi de lant
 • ps – piciorus scurt
 • Pt – piciorus triplu
 • P al – piciorus alunecat

Esantion

 • 9 ochiuri (1 motiv ) = 6 cm
 • 4.5 rows in modelul de crosetat = 10 cm

Evergreen Top. Free Pattern & Video Tutorial

Si cred ca suntem gata sa incepem

Note:

*4 ol la inceputul fiecarui rand se considera piciorus triplu

*motiv = grup de 4 picioruse triple separate de 2 ochiuri de lant, lucrate in acelasi ochi sau spatiu de 2 ochiuri de lant

*incepand cu randul al doilea motivul se va lucra intotdeauna in primul spatiu de 2 ochiuri de lant al motivului de pe randul anterior

Partea fata si partea spate

Cele 2 parti se lucreaza de jos in sus. Incepem cu lantul de baza

 • S – 73 ol
 • M – 82 ol
 • L – 91 ol
 • XL – 100 ol

pentru toate marimile

Randul 1:

4 ol +2 (6 in total, primele 4 reprezinta primul Pt si inca doua ol de separare), in al 7-lea ochi de la croseta (1 Pt, 2 ol, 1 Pt) in acelasi ochi, 2 ol, sarim urm 8 ol, [1 motiv, 2 ol, sarim urm. 8 ol]. Repetam sectiunea intre paranteze pana la finalul randului. Finalizam randul cu 2 ol, sarim 8 ol, (1 Pt, 2 ol, 1 pt) in ultimul ochi. 4 ol si intoarcem.

 Randul 2

1 ol, (1 Pt, 2 ol, 1 Pt) in primul spatiu de un ochi de lant, 2 ol, [1 motiv in primul spatiu de 2 ol al motivului de pe randul anterior, 2 ol]. Repetam sectiunea intre paranteze pana la finalul randului. Finalizam randul cu (1 Pt, 2 ol, 1 Pt) in primul spatiu de 2 ol al ultimului grup de 3 Pt, 1 ol, 1 Pt in al 4-lea ochi al lantului de intoarcere. 4 ol si intoarcem

Repetam randul 2, pana vom ajunge la subbrat. Pentru toate marimile am calculat aceeasi lungime pana la subbrat. Daca va doriti ca topul sa fie mai lung sau mai scurt, lucrati in aceasta sectiunea mai multe sau mai putine randuri. Pentru dimensiunea din schema am lucrat 20 de randuri penntru toate marimile.

Mai departe vom incepe sa scadem pentru maneci.

Randul 21

Incepem cu 3 P al (vom sari astfel primele 3 ochiuri, 1 Pt, 1 Ol si inca 1 Pt), 4 ol, [1 motiv in primul spatiu de 2 ol al motivului de pe randul anterior, 2 ol]. Repetam sectiunea pana la finalul randului. Finalizam randul cu 2 ol, 1 Pt in ultimul spatiu de 2 ol. 4 ol si intoarcem.

Randul  22

Incepem cu un motif format doar din 3 Pt separate de 2 ol in loc de 4, in primul spadiu de 2 ol al primului motiv de pe randul anterior, 2 ol, [1 motiv in primul spatiu de 2 ol al motivului de pe randul anterior, 2 ol]. Repetam sectiunea pana la finalul randului. Finalizam randul cu 1 ol si 2 Pt lucrate impreuna, un Pt partial in penultimul Pt si al doilea in ultimul. 4 ol si intoarcem.

Randul 23

(1 Pt, 1 ol, 1 Pt) in primul spatiu de 2 ol al motivului de pe randul anterior, 2 ol, [1 motif in primul spatiu de 2 ol al motivului de pe randul anterior, 2 ol]. Repetam sectiunea pana la finalul randului. Finalizam randul cu (1 Pt, 2 ol, 1 Pt) in primul spatiu de 2 ol al ultimului grup de 3 Pt, 1 Pt in ultimul Pt. 4 ol si intoarcem.

Randul 24

Incepand cu acest rand nu vom mai scadea in parti.

2 ol (6 in total cu cele 4 ol al lantului de intoarcere), [1 motiv in primul spatiu de 2 ol al motivului de pe randul anterior, 2 ol]. Repetam sectiunea pana la finalul randului. FInalizam randul cu 1 Pt in penultimul Pt, 2 ol, 1 Pt in ultimul Pt. 4 ol si intoarcem.

Repetam randul 24:

 • S – Inca 2 randuri
 • M – inca 3 randuri
 • L – inca 4 randuri
 • XL –inca 4 randuri

Vom avea in total

 • S – 27 randuri
 • M -28 randuri
 • L – 29 randuri
 • XL – 29 randuri

Incepand cu urmatorul rand vom lucra bretelele topului. Pentru toate marimile lucram la fel.

Nu taiati firul, vom continua de unde am ramas.

Partea dreapta

Randul 1

2 ol, 1 motiv in primul spatiu de 2 ol al motivului de pe randul anterior, 2 ol,  (1 Pt, 1 ol, 1 Pt) in spatiu de 2 ol al urmatorului motiv. 4 ol si intoarcem.

Randul 2

1 motiv in primul spatiu de 2 ol al motivului de pe randul anterior, 2 ol, 1 Pt in ultimul spatiu de 2 ol, 2 ol, 1 Pt in al 4 -lea ochi al lantului de intoarcere. 4 ol si intoarcem.

Randul 3

2 ol, (1 Pt, 2 ol, 1 Pt) in spatiul de 2 ol sau in Pt de dupa, 1 Pt in al doile Pt al motivului de pe randul anterior.

Randul 4 (optional)

1 ol, 1ps in acelasi ochi, 2 ol, 1 ps in al treilea Pt, 2 ol, 1 Ps in al 4-lea ochi al lantului de intoarcere. Taiem firul

Partea stanga

Numaram de la stanga la dreapta 2 motive si atasam firul in primul spatiu de 2 ol al al celui de-al doilea motiv.

Randul 1

4 ol, 1 Pt in al doilea Pt, 2 ol, 1 motiv in primul spatiu de 2 ol al urmatorului motiv, 2 ol, 1 Pt in ultimul spatiu de 2 ol, 1 ol, 1 Pt in al 4 lea ochi al lantului de intoarcere. 4 ol si intoarcem.

Randul 2

2 ol, 1 motiv in primul spatiu de 2 ol al urmatorului motiv, 1 Pt in al 4 lea ochi al lantului de intoarcere. 4 ol si intoarcem.

Randul 3

(1 Pt, 2 ol, 1 Pt) in al doilea spatiu de 2 ol al motivului, 2 ol, 1 Pt in al 4 lea ochi al lantului de intoarcere.

Randul 4 (optional)

1 ol, 1 ps in acelasi ochi, 2 ol, 1 ps in urm Pt, 2 ol, 1 ps in ultimul Pt. Taiem firul.

Si gata! Am finalizat prima parte si tot ce trebuie sa facem este sa repetam inca o data tiparul pentru ce-a de-a doua parte.

Evergreen Top. Free Pattern & Video Tutorial

Dupa ce am finalizat ambele parti, coasem bretele la umeri si partile laterale si gata: Topul de vara ” Vesnic Verde” este gata de a fi purtat.

Evergreen Top. Free Pattern & Video Tutorial

Mai jos regasiti si video tutorialul