Sfaturi si trucuri pentru crosetat. Cum calculezi cantitatea de fir de care ai nevoie

De fiecare data cand incepi un proiect nou te intrebi cum calculezi cantitatea de fir de care ai nevoie?

Este frustrant cand incepi un proiect nou si in mijlocul lucrului constati ca ai rams fara fir. Eu obisnuiesc sa imi comand firele online, si nu de putine ori mi s-a intamplat sa raman fara fir, sa vreau sa comand si sa nu mai aiba pe stoc.

To see the post in English, click here

cum calculezi cantitatea de fir de care ai nevoie

Asa ca trebuia sa ma gandesc la cum sa imi calculez cantitatea de fir necesara si sa scap de aceasta problema.

Aceasta metoda m-a ajutat si dupa ce am inceput sa scriu tutoriale pentru a calcula cantitatea necesara si pentru alte marimi nu doar pentru cea pe care o lucrez.

Haideti sa vedem cum procedam. Dupa ce ne-am ales tiparul pe care vrem sa il facem ne facem esantionul. Majoritatea tutorialelor ne cer sa schimbam dimensiunea crosetei pana obtinem valorile din esantionul din tipar.  Afla aici cum poti sa ajustezi un tipar in functie de esantionul tau.

Dupa ce am facut esantionul, stim cate ochiuri si cate randuri trebuie sa crosetam pentru a finaliza proiectul.

Pentru piese de imbracaminte este necesar sa calculati cantitatea de fir pentru fiecare piesa in parte.

E timpul acum sa incepem sa calculam.

Pasul 1

Din esantionul pe care l-ati facut desfaceti 10 ochiuri. Tineti de fir exact acolo unde incepe primul ochi si incepeti sa desfaceti 10 ochiuri.

cum calculezi cantitatea de fir de care ai

Pasul 2

Masurati lungimea firului necesara pentru 10 ochiuri. Pentru a fi mai usor sa calculati lungimea firului pentru un rand intreg din tipar, impartiti lungimea rezultata in urma masuratorii la 10. Asa aflam lungimea firului pentru un ochi.

Pasul 3

Inmultim numarul rezultat mai sus cu numarul de ochiuri per rand din tipar. Asa calculam lungimea firului pentru 1 rand.

Pasul 4

Inmultim numarul rezultat mai sus cu numarul de randuri din tipar.

Si gata acum stim de cat fir avem nevoie. Bineinteles ca ce ne-a rezultat nu poate fi 100% exact,insa este foarte aproape de adevar.

Daca lucrati cu randuri in modele diferite, va trebui sa masurati firul pentru 10 ochiuri din fiecare model. Apoi cand inmultiti cu numarul de randuri tineti cont de acest lucru. De exemplu daca aveti 2 randuri diferite, masurati 10 ochiuri din fiecare rand, impartiti la 10, inmultiti cu numarul de ochiuri per rand si apoi inmultiti cu numarul total de randuri din tipar impartit la 2. Sau va puteti calcula pentru fiecare tip de rand in parte.

Cam asa calculezi cantitatea de fir de care ai nevoie. De fapt calculam lungimea. Ca sa vedem ce cantitatea avem nevoie, ne uitam pe eticheta bobinei si vedem cati metri are o bobina si cate grame. Stim lungimea de care avem nevoie si asa ne dam seama  cate bobine si cate grame ne sunt necesare.

Sper ca v-am fost de ajutor. Mai jos gasiti si tutorialul video.

Urmariti-ma si pe Pinterest pentru mai multe trucuri si sfaturi pentru crosetat.

Spor la crosetat!

https://ro.pinterest.com/katerina6795/crochet-tipstricks/