Pulover de primavara cu torsade

Sunt super incantata sa impartasesc cu voi un nou tutorial pentru acest Pulover de ptimavara cu torsade. Am inceput acest pulover cu ceva timp in urma si ma bucur foarte mult ca am avut in sfarsit timp pentru el si l-am terminat. Cred ca momentul este numai bun, pentru ca incepe sa se incalzeasca si acest Pulover de primavara cu torsade este tranzitia perfecta intre hainele de iarna si cele de vara.

 

Spring Time Cable Sweater

 

Se pare ca torsadele nu se demodeaza niciodata si nu au de ce pentru ca arata foarte frumos.

Despre Design

Acest pulover de primavara cu torsade este lucrat cu tehnica Raglan. In ultima perioada de cate ori ma gandesc sa lucrez un pulover am in minte doar aceasta tehnica. Cu siguranta creaza dependenta. O data ce o stapanesti nu vei mai vrea sa lucrezi in alt mod si asta pentru ca este mult mai usor: fara cusaturi si fara a fi nevoie sa scazi sa inmultesti pre mult.

Asa ca, vom incepe sa lucram de la gat lucrand mai intai raglanul. Apoi vom separa manecile de corpul puloverului si vom lucra cele 3 parti individual. Puloverul este lucrat in doua culori. La rgalan vom lucra cu cele doua culori in paralel. Acest tipar poate fi urmarit si daca doriti sa lucrati acest Pulover de primavara cu torsade intr-o singura culoare.

Pe partea din fata vom lucra un model cu torsade de la inceput si pana la final.

 

 


Spring Time Cable Sweater

Materiale de care avem nevoie

 • Fir

Am folosit fir de bumbac pentru care se recomanda o croseta de 3 mm. Este un fir subtire. Fiecare bobina are 50 de grame si 170 de m.

 • Croseta

Am folosit croseta de 3.5 mm

 • ac de cusut pentru ascuns fire
 • foarfeca
 • Marcatori pentru colturi (optional)

Acest tipar este disponibil pentru marimi de la S la XXL

 

Dimensiunile finale sunt listate in diagrama de mai jos. Pe prima linie sunt valorile in Cm si pe cea de a doua in inci.

 

Spring Time Cable Sweater Measurement Diagram

Dimenisunile acestui Pulover de primavara cu torsade sunt apropiate de dimensiunile standard. Daca va doriti sa fie mai larg puteti lucra mai multe randuri la raglan sau sa faceti o marime mai mare.

 

De cat fir aveti nevoie:

S – 350 G / 1200 m, ( 4 bobine verde menta, 3 bobine verde kachi)

M – 390 G / 1300 m, ( 5 bobine verde menta, 3 bobine verde kachi)

L – 410 G / 1380 m /( 5 bobine verde menta, 4 bobine verde kachi)

XL – 440 G/ 1470 m ( 5 bobine verde menta, 4 bobine verde kachi)

XXL – 460 G/ 1560 m( 6 bobine verde menta, 4 bobine verde kachi)

*Valorile de mai sus sunt aproximative. cantitatea de fir depinde si de tensiunea cu care lucrati. Ca marja de eroare sa aveti cate o bobina in plus.

 

Despre punctul de crosetat

Pentru acest Pulover de Primavara cu torsade vom folosi in mare parte piciorus dublu.

Pe partea din fata, la modelul cu torsade vom folosi:

piciorus dublu pozitionat in fata

piciorus dublu pozitionat in spate

piciorus triplu pozitionat in fata

Mai jos regasiti schema cu primele randuri ale raglanului si cele 4 randuri care se repeta pentru torsade.

Spring Time Cable Sweater Stitch Chart

 

 

Notite:

 • vom lucra acest pulover circular si vom intoarce dupa fiecare rand
 • pentru raglan vom lucra cu doua culori in acelasi timp avand cate o bobina diferita pentru fiecare parte
 • incepand cu al doile rand dupa banda elastica, vom incepe randul din coltul din drepata al partii spate.
 • cand lucram raglanul, cele 3 ochiuri de lant de la inceput de rand se considera piciorus dublu
 • daca doriti sa folositi un fir de o alta grosime, vedeti aici cum puteti ajusta tiparul in functie de esantion

Esantion

18 picioruse duble = 10 cm

10 randuri = 10 cm

Spring Time Cable Sweater

Haideti sa incepem sa lucram acest minunat Pulover de primavara cu torsade care va fi perfect acum ca se mai incalzeste mai ales ca poate fi purtat aproape cu orice.

Incepem cu lantul de baza

S – 108 ochiuri (32 ochiuri pentru fata si spate, 20 ochiuri pentru maneci, 4 ochiuri pentru colturi)

M – 108 ochiuri (32 ochiuri pentru fata si spate, 20 ochiuri pentru maneci, 4 ochiuri pentru colturi)

L – 112 ochiuri (34 ochiuri pentru fata si spate, 20 ochiuri pentru maneci, 4 ochiuri pentru colturi)

XL – 120 ochiuri (36 ochiuri pentru fata si spate, 22 ochiuri pentru maneci, 4 ochiuri pentru colturi)

XXL – 120 ochiuri (36 ochiuri pentru fata si spate, 22 ochiuri pentru maneci, 4 ochiuri pentru colturi)

Dupa ce ati facut lantul uniti capetele pentru a forma un cerc.

Banda Elastica

Incepem cu culoarea principala in care ne dorim sa lucram corpul puloverului

 

Randul 1

2 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu in acelasi ochi, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la finalul randului.

Randul 2

3 ochiuri de lant, [1 piciorus dublu pozitionat in fata, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm.] repetam pana la finalul randului.

Randurile 3-5

Repetam randul 2

 

Raglan

Randul 1

*valorile pentru marimile M, L, XL, XXL sunt intre paranteze

Lucram acest rand doar in culoarea principala

2 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu in acelasi ochi, 1 piciorus dublu in urm. 15 (15, 16, 17, 17) ochiuri, inmultire in urm. (1 piciorus dublu, 1 ochiuri de lant, un piciorus dublu) 1 piciorus dublu in urm. 20 (20, 20, 22, 22) sts, 1 inm. in umr., 1 piciorus dublu in urm. 32 (32, 34, 36, 36 )sts, 1 inm in urm, 1 piciorus dublu in urm. 20 (20, 20, 22, 22) sts, 1 inm. in urm., 1 piciorus dublu in urm. 16 (16, 17, 18, 18 ) ochiuri. Unim cu piciorus alunecta cu primul piciorus dublu.

taiem firul

Randul 2

Vom incepe acest rand din coltul din dreapta al partii spate. Incepem cu culoarea principala (verde deschis)

Spate – 5 ochiuri de lant in colt si un piciorus dublu, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la urm. colt. Inmultim in colt.

Maneca Schimbam culoare (ultimul picorus dublu il finalizam cu noua culoare pe care vrem sa o folosim), 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la urm. colt

Fata: Schimbam culoarea, 1 inm in colt, 1 piciorus dublu in urm. 2 (2, 3, 4, 4 ) ochiuri, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 8 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 8 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la colt, inm in colt.

Maneca: 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la finalul randului. Unim cu piciorus alunecat cu al treilea ochi al lantului de inceput. 3 ochiuri de lant si intoarcem

Randul 2

Maneca: 1 piciorus dublu pana la colt

Fata: finalizam ultimul ochi cu cea de-a doua culoare, 1 inm in colt, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la primul set de 4 picioruse dublu pozitionate in fata, 1 piciorus dublu pozitionat in fata in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2, sarim urm. 4 ochiuri, 1 piciorus triplu pozitionat in fata in urm. 4, ne intoarcem la ochiurile ramase si lucram cate un piciorus triplu pozitionat in fata, introducand croseta pe sub piciorusele triple deja lucrate (ptima torsada)

Continuam cu 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri, sarim 4 ochiuri, 1 piciorus triplu pozitionat in fata in urm. 4 ochiuri. Ne intoarcem la ochiurile pe care le-am sarit si lucram cate 1 piciorus triplu pozitionat in fata in fiecare ochi introducand croseta pe deasupra celor 4 picioruse triple deja lucrate.

Continuam cu 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri, 1 piciorus dublu pozitionat in fata in urm 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la colt, 1 inm in  colt.

Maneca: schimbam culoarea, 1 piciorus dublu in ficare ochi pana la colt

Spate: schimbam culoare, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la finalul randului. Unim cu piciorus alunecat cu al treilea ochi al lantului dee inceput.

 

Spring Time Cable Sweater

Randul 3

Spate: incepem cu piciorus alunecat pana in spatiul de 2 ochiuri de lant, 5 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu in acelasi spatiu.

Continuam cu 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la colt, inm in colt.

Maneca: Schimbam culoarea, 1 piciorus dublu pana la colt

Fata: schimbam culoare, 1 inm in colt, 1 piciorus dublu in fiecare oci pana la primul set de 4 picioruse duble pozitionate in spate, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 8 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 8 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la colt. Inmultim in colt.

Maneca: schimbam culoarea, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la finalul randului, unim cu piciorus alunecat cu al treile ochi al lantului de inceput. 3 ochiuri de lant si intoarcem.

 

Randul 4

Maneca: 1 picorus dublu in fiecare ochi pana la colt

Fata: schimbam culoarea, 1 inm in colt, 1 piciorus dublu in fiecare oci pana la primul set de 4 picioruse duble pozitionate in fata, 1 piciorus dublu pozitionat in fata in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri, 1 piciorus dublu pozitionat in fata in urm. 8 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2, 1 piciorus dublu pozitionat in fata in urm. 8 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2, 1 piciorus dublu pozitionat in fata in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la colt. Inmultim in colt.

Maneca: Schimbam culoarea, 1 piciorus dublu pana la colt

Spate: schimbam culoarea, 1 inm in colt, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la colt, inmultim in colt si unim cu piciorus alunecat cu al treilea ochi al lantului de inceput si intoarcem

Randul 5

Spate: incepem cu piciorus alunecat pana in spatiul de 2 ochiuri de lant, 5 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu in acelasi spatiu.

Continuam cu 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la colt, inm in colt.

Maneca: Schimbam culoarea, 1 piciorus dublu pana la colt

Fata: schimbam culoare, 1 inm in colt, 1 piciorus dublu in fiecare oci pana la primul set de 4 picioruse duble pozitionate in spate, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 8 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 8 ochiuri, 1 piciorus dublu in urm. 2, 1 piciorus dublu pozitionat in spate in urm. 4 ochiuri, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la colt. Inmultim in colt.

Maneca: schimbam culoarea, 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana la finalul randului, unim cu piciorus alunecat cu al treile ochi al lantului de inceput. 3 ochiuri de lant si intoarcem.

Continuam si repetam randurile 2-5 pana finalizam raglanul si avem in total:

S – 18 randuri

M – 22 randuri

L – 26 randuri

XL – 34 randuri

XXL – 38 randuri

Spring Time Cable SWeater

 

Corpul

Incepand cu randul de separare vom lucra intr-o singura culoare. Vom incepe randul din coltul unde ati finalizat randul anterior.

Randul 1

lucram pe dos

2 ochiuri de lant in spatiul de 2 ochiuri (colt), 1 piciorus dublu partial in acelasi spatiu. Sarim ochiurile pentru maneca, 1 piciorus dublu partial in coltul urm. Luam jeteu si il trecem prin toate buclele de pe croseta. Continuam sa lucram ochiurile pana la urm. colt (daca sunteti la partea din spate picioruse duble, daca sunteti la partea din fata respectati modelul cu torsade ca si pana acum.

In urm. coltm 1 piciorus dublu partial, sarim ochiurile pentru maneca, 1piciorus dublu partial in urm colt. Continuam ochiurile ramase pana la finalul randului

Dupa ce am finalizat randul de separare, continuam si lucram doar corpul puloverului, respectand tiparul pentru torsadele de pe fata pana ajunge la lungimea dorita sau pana avem in total:

S – 33 randuri

M – 33 randuri

L – 34 randuri

XL – 33 randuri

XXL – 28 randuri

Finalizam corpul adaugand banda elastica pe care o puteti face in culoarea pe care o folositi pentru maneci.

Spring Time Cable Sweater

 

Maneci

Vom incepe la subbrat, introducan croseta in spatiul de 2 ochiuri. 2 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu partial in acelasi spatiu, 1 piciorus dublu partial in urm spatiu. Luam jeteu si il trecem prin toate buclele de pe croseta. Continuam cu 1 piciorus dublu in fiecare ochi pana ajungem la finalul randului. Unim cu piciorus alunecat cu primul ochi (grupul de 2 picioruse facut la inceput)

Continuam si lucram randuri in picioruse duble pana ajungem la lungimea dorita a manecii sau pana avem in total:

S – 26 randuri

M – 26 randuri

L – 27 randuri

XL – 27 randuri

XXL – 26 randuri

Pentru a face manecile mai inguste, puteti sa urmariti urmatoarele 2 randuri:

 1. 2 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu in acelasi ochi, sarim un ochi, 1 piciorus dublu in urm si repetati pana la finalul randului. Puteti de asemenea sa lucrati si cate 2 picioruse duble impreuna
 2. 2 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu in acelasi ochi, 1 piciorus dublu in urmatorul, sarim 1 ochi, 1 piciorus dublu in urm. 2 ochiuri sau 3 in functie de cat de inguste aveti nevoie sa fie manecile.

Dupa aceste randuri adaugati banda elastica pe care o puteti face in culoarea pe care ati folosit-o pentru corpul puloverului.

Daca ati finalizat manecile, Puloverul de primavara cu torsade este gata.

Mai jos regasiti si video tutorialul pentru acest Pulover de primavara cu torsade.

 

Spring Time Cable Sweater. Free Pattern & Video Tutorial

https://nl.pinterest.com/katerina6795/free-crochet-patterns/