Camasa Lavanda

A venit timpul sa mai adaugam in garderoba o piesa vestimentare crosetata pentru primavara – vara: Camasa Lavanda. Eu deja am facut asta si sunt gata sa impartasesc si cu voi cum se face.

Levanda Shirt. Free Pattern & Tutorial

Eu personal, iubesc camasile si de mult imi doream sa imi fac si una crosetata. Sunt atat de usor de purtat chiar daca iti doresti o tinuta mai office sau una casual. Si bineinteles trebuie sa fie pe umeri. Nu stiu de ce, dar bluzele cazute pe umeri sunt preferatele mele sezonul asta, asa ca e posibil sa mai vedeti astfel de tutoriale pe aici.

 

leevanda Shirt. Free Pattern & Tutorial

Nici nu va imaginati ce fericita sunt cu aceasta Camasa Lavanda. A fost un proiect caree nu mi-a dat prea mari batai de cap si totul a mers perfect de la inceput. Haideti sa vedem despre ce este vorba.

Despre Design

Din nou, aceasta Camasa Lavanda este lucrata de sus in jos, folosind tehnica raglan. Deja stiti ca sunt un mare fac al acestei tehnici si am tot lucrat o gramada de bluze, pulovere folosind aceasta tehnica.

Mai intai vom lucra o banda dubla la gat pentru ca la final sa introducem un elastic pentru a ne asigura ca va sta pe umeri camasa si nu va aluneca. Dupa ce vom lucra banda vom incepe cu capa iar apoi vom separa manecile de restul corpului si vom lucra cele 3 parti individual.

Baza camasii nu este dreapta. Atat partile din fata cat si partea din spate sunt usor curbate. Vom obtine aceasta forma facand cateva scaderi la ultimele randuri ale corpului, lucrand partile fata si partea spate separat.

Manecile au rezultat ceva mai largi din raglan si desi sunt un mare fac al manecilor largi, de data asta vom scadea cateva randuri pentru a le face mai inguste. Din nou, favoritele mele, manecile 3 sferturi. Bineinteles ca puteti ajusta lungimea manecilor lucrand mai multe randuri. Daca va doriti ca aceasta Camasa Lavanda sa fie cu maneci scurte, puteti lasa lungimea manecilor asa cum rezulta din raglan fara a mai lucra alte randuri in plus.

Levanda Shirt. Free Pattern & Tutorial

Materiale de care ai nevoie

 • Fir

Un fir din bumbac (poate fi si mercerizat) pentru care se recomanda o croseta de 2 – 3 mm

Eu am folosit Cotton Kings Cone 500 de la Hobbii.

 • Croseta

3.5 mm

 • cativa marcatori (minim 4)
 • o banda elastica (trebuie sa masoare cu aprox 2 cm mai putin decat circumferinta umerilor)
 • ac de cusut
 • foarfeca

Dimensiuni Finale

Acest tipar este disponibil pentru marimi de la S la XXL. Dimensiunile finale sunt listate in diagrama de mai jos.

 

Levanda Shirt Diagram

De cat fir avem nevoie

 • S – 320 grame / 1088 m (aprox 7 bobine de 50 de grame si 170 m)
 • M – 350 grame / 1190 m ( 7 bobine)
 • L – 390 grame /1326 m / (8 bobine)
 • XL – 410 grame / 1400 m (9 bobine)
 • XXL – 430 grame /1460 m (9 bobine)

 

Despre punctul de crosetat folosit

Vom folosi pentrau aceasta camasa Lavanda 2 puncte foarte simple: piciorus scurt pentru margini si piciorus dublu in  V pentru restul camasii.

Punct in V

1 piciorus dublu, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu in acelasi ochi. Cand lucram punctul in V in lantul de baza sau peste un rand in piciorus scurt, intre punctele in V vom sari 2 ochiuri.

Prescurtari folosite in acest tipar

 • ol – ochi de lant
 • ps – piciorus scurt
 • pd – piciorus dublu
 • pV – punct in V
 • p al – piciorus alunecat
 • Inm – inmultire colt (1 pV, 2 ol, 1 pV in acelasi spatiu/ochi)

Esantion

 • 20 ps = 10 cm
 • 7 pV = 10 cm
 • 10 randuri in pV = 10 cm

Levanda Shirt. Free Pattern & Tutorial

Am stabilit toate detaliile si suntem gata sa incepem

Mai intai lantul de baza

 • S – 185 ol
 • M – 203
 • L – 221
 • XL – 239

Marginea de la baza gatului

Randul 1: 1 ol, 1 ps in primul ochi, 1 ps in fiecare ochi pana la finalul randului. 1 ol si intoarcem

Randul 2: 1 ps in fiecare ochi pana la finalul randului

Randurile 3 – 8: Repetam randul 2

Randul 9

Indoim banda in jumatate, si acest rand il vom lucra tot in picioruse scurte doar ca vom introduce croseta prin ochiurile de pe ambele parti.

Levanda Shirt

Capa

Folosim 4 marcatori pentru a marca cele 4 parti ale raglanului: fata spate si maneci

 • S – 29 ochiuri pentru partile din fata, 32 pentru maneci, 59 pentru partea spate
 • M – 32cochiuri pentru partile din fata, 35 pentru maneci, 65 pentru partea spate
 • L – 35 ochiuri pentru partile din fata, 38 pentru maneci, 71 pentru partea spate
 • XL – 38 ochiuri pentru partile din fata, 41 pentru maneci, 77 pentru partea spate
 • XXL – 41ochiuri pentru partile din fata, 44 pentru maneci, 83 pentru partea spate

Levanda Shirt

Incepand cu capa vom incepe sa lucram cu puncte in V. Pentru capa se vor repeta 2 randuri si puteti urmari schema de mai jos:

Levanda Shirt stitch chart yoke

Randul 1

*valorile pentru marimile M, L XL si XXL sunt listate intre paranteze.

2 ol, sarim 1 ochi, [1 pV in urm., sarim 2 ochiuri]. Repetam sectiunea intre paranteze pana voma avea  9 (10, 11, 12, 13) pV, sarim urm. 2 ochiuri, 1 inm (1 pV, 2 ol, 1 pV in acelasi ochi). Sarim urm 2 ochiuri, [1 pV, sarim urm 2 ochiuri] – repetam pana avem 10 (11, 12, 13, 14) pV.  Sarim urm. 2 ochiuri, 1 Inm in urm., sarimurm. 2 ochiuri, [1 pV, sarim 2 ochiuri] – repetam pana avem 19 (21, 23, 25, 27) pV. Sarim 2 ochiurim 1 inm. in urm ochi, sarim 2 ochiuri, [1 pV, sarim 2 ochiuri]-repetam pana avem 10 (11, 12, 13, 14) pV. Sarim urm 2 ochiuri, 1 inm in urm, sarim 2 ochiuri, [1 pV sarim 2 ochiuri] – repetam pana avem 9 (10, 11, 12, 13), sarim 1 ochi si incheiem randul cu 1 pd in ultimul ochi. 2 ol si intoarcem.

Cele 2 ochiuri de lant de la inceput de rand se considera piciorus dublu.

Randul 2

Incepand cu randul al doilea vom lucra pV in spatiul de un ol al pV de pe randul anterior. Prin urmare unde veti vedea precizat ochiul urm. se va intelege urmatorul spatiu de 1 ol.

1 pV in fiecare ochi pana ajungem la colt, in spatiul de 2 ochiuri de lant din colt vom lucra to un pV. Repetam pana la finalul randului. 2 ochiuri de lant si intoarcem

Randul 3

1 pV in fiecare ochi pana ajunge la pV pe care l-am lucrat in spatiul de 2 ochiuri de lant din colt. In acest pV vom lucra 1 Inm ( 1 pV, 2 ol, 1 pV). Repetam pana la finalul randului si finalizam randul cu 1 pd in al doilea ochi al lantului de inceput. 2 ol si intoarcem.

Levanda Shirt

Repetam randurile 2 si 3 pana vom avea in total:

 • S – 11 randuri
 • M – 12 randuri
 • L – 13 randuri
 • XL – 15 randuri
 • XXL – 16 randuri

Corp

Primul rand al corpului va fi randul de separare.

Randul 1

Incepem randul in mod abisnuit, lucran cate 1 pV in fiecare ochi pana ajunge la colt. In colt vom lucra 1 pV, apoi 14 ol, sarim ochiurile pentru maneca si lucram un pV in urm. colt. Continuam apoi cu cate 1 pV in fiecare ochi pana ajungem la urmatoarea maneca pentru care vom proceda la fel ca in partea opusa. Dupa ce am separat si cea de-a doua maneca continuam cu punctul de crosetat pana la finalul randului, finalizand cu 1 pd in al doilea ochi al lantului de inceput. 2 ol si intoarcem.

Levanda Shirt

Ranndul 2

1 pV in fiecare ochi pana ajungem la lantul de la subbrat, [sarim 2 ochiuri, 1 pV in urm] repetam [ ] pana finalizam lantul apoi continuam cu cate 1 pV in fiecare ochi pana ajungem la cel de-al doilea lant unde vom proceda la fel. Continuam cu punctul de crosetat pana la finalul randului si incheiem cu 1 pd in al doile ochi al lantului de intoarcere. 2 ol si intoarcem.

Randul 3

1 pV in fiecare ochi pana la finalul randului. incheiem ranndul la fel cu 1 pd in al doilea ochi al lantului de inceput. 2 ol si intoarcem

Levanda Shirt

Randurile 4 – 33: Repetam randul 3.

Pe aceasta sectiune puteti ajusta lungimea camasii in situatia in care va doriti sa fie mai scurta sau mai lunga. Dor lucrati mai putine sau mai multe randuri.

Baza Camasii

Dupa ce am finalizat cele 33 de randuri, urmeaza sa dam o forma usor ovala partilor din fata si spate. Daca va doriti sa aveti o camasa cu baza dreapta, puteti sari aceasta portiune sau sa mai adaugati gateva randuri la sectiunea de mai sus.

Vom folosi 2 marcatori pentru a marca cele 3 parti: partile fata si partea din spate. Numarati punctele in V si asigurativa ca pentru partile din fata aveti jumatate din punctele pe care le aveti la spate. Sau pur si simplu asigurativa ca marcatorii sunt exact pe marginile camasii.

Levanda Shirt

Vom incepe sa lucram cele 3 parti separat.

 

Mai jos regasiti schema pentru partea fata stanga. Partea fata dreapta se lucreaza in oglinda.

levanda shirt

Partea fata dreapta

Randul 1

2 ol, 1 pV in fiecare ochi pana ajungeti la punctul marcat. 1 pd in punctul marcat.

Randul 2

3 ol. 1 pd in urm. pV, 1 pV in fiecare ochi pana la finalul randului. Finalizati cu 1 pd in al doilea ochi al lantului de intoarcere.

Randul 3

2 ol, 1 pv in fiecare ochi pan ajungem la ultimul, 1 pd partial in ultimul pV si inca un ps partial in al 3 -lea ochi al lantului de inceput. Luam un jetu si il trecem prin toate buclele de pe croseta.

Repetam randurile 2 si 3 pana vom avea 8 randuri.

Partea fata dreapta

Randul 1

Vom incepe sa lucram de la puncrul marcat. 3 ol, 1 pV in fiecare ochi pana ajungem la finalul randului. 1 pd in al doilea ochi al lantului de intoarcere.

Randul 2

2 ol, 1 pV in fiecare ochi pana ajungem la ultimul. 1 pd partial in ultimul pV si inca 1 pd partial in al treilea ochi al lantului de inceput. Lum un jeteu si il trecem prin toate buclele de pe croseta.

Randul 3

3 ol, 1 pd in urm. pV, 1 pV in fiecare ochi pana la finalul randului. 1 pd in al doilea ochi al lantului de intoarcere.

Repetam randurile 2 si 3 pana vom avea 8 randuri.

Partea spate

Vom lucra partea din spate urmarin schema de mai jos:

levanda shirt decrease bottom back

Randul 1    

3 ol, 1 pV, in fiecare ochi pana ajungem la ultimul, 1 pd in ultimul pV.

Randul 2  

3 ol, 1 pd in urm. pV, 1 pV in fiecare ochi pana ajungem la ultimul pV. 1 pd partial in ultimul pV, 1 pd partial in al r lei ochi al lantului de inceput. Luam un jeteu si il trecem prin toate punctele de pe croseta.

Repetam randul 2 pana avem 10 randuri.

 

Levanda Shirt

Vom adauga si la baza o margine in ps dar dupa ce vom lucra marginile pentru partile din fata.

Maneci

Manecile le vom lucra circular doar pe fata.

Vom incepe de la subbrat.

Randul 1

4 ol, 1 pd in acelasi ochi, 1 pV in fiecare ochi pana la finalul randului. Unim cu p al cu al treilea ochi al lantului de inceput.

Levanda Shirt

Incepand cu randul al doilea vom incepe sa scadem. Vom lucra dupa schema de mai jos.

Levanda Shirt sleeve

 

Randul 2

3 ol, sarimul primul pV, 1 pV in urm. 1 pV in fiecare ochi pana ajungem la ultimul. 1 pd in utlimul pV si unim cu p al cu al treilea ochi al lantului de inceput.

Ch 3, skip the 1st V st, 1 V st in next. 1 V st in each st until you get to the last V st. 1 dc in the last V st and join with a sl st with the 3rd st of the starting ch.

Randul 3

3 ol, 1 pV in fiecare ochi pana la finalul randului. p al cu al treile ochi al lantului de inceput.

Randul 4

p al pana la spatiul de 1 ol al urm. pV. 4 ol, 1 pd in acelasi spatiu, 1 pV in fiecare ochi pana la sfarsitul randului. P al cu al treilea ochi al lantului de inceput.

Randul 5

Repetam randul 4

Vom repeta randurile 2- 5 de inca 3 ori pana vom avea 13 randuri in total.

Vom continua apoi inca 10 randuri fara a scadea, repetand practic ultimul rand pe care l-am facut. Daca va doriti o maneca mai lunga puteti lucra mai mult de 10 randuri.

De asemenea daca dupa randurile cu scderi, maneca vi se pare inca prea larga puteti sa mai repetati scaderea pana ajungeti la dimensiunea dorita. 

Dupa ce am finalizat cu lungimea manecii vom lucra marginea.

Eu am lucrat 5 randuri in picioruse scurte astfel:

Randul 1: 1 ps in fiecare ochi

Randul 2: 1 ps in primul ochi, [o scadere in urmatoarele 2 (2 ps lucrate impreuna), 1 ps in urm. 3 ochiuri]. Repetam sectiunea pana la finalul randului.

Randul 3: Repetam randul 2

Randurile 4 si 5: Repetam randul 1

Si o maneca este gata. Vom repeta tiparul si pentru cea de-a doua maneca.

Levanda Shirt

Mai departe va trebui sa lucram marginile partilor din fata, insa mai intai vom introduce banda elastica prin marginea dubla de la baza gatului.

Levanda shirt

Dupa ce ati introdus banda elastica, coaseti capetele elasticului pentru a va asigura ca nu aluneca la interior. Lasati ochiurile marginii libere pentru a putea croseta marginea partilor fata.

Marginile partilor din fata le vom face lucrand 5 randuri in picioruse scurte. Pe partea stanga vom lasa si spatii pentru nasturi la al treilea rand. Am facut spatiile pentru nasturi cu 2 ol, sarim 2 ochiuri din 8 in 8 ochiuri.

Vom lucra apoi si marginea pentru partea de jos a camasii.

Vom lucra tot 5 randuri in picioruse scurte si incepand cu al doilea rand, cele 3 ochiuri din valea de pe lateral le vom lucra impreuna (vom scadea ca sa pastram vorma in V de pe margine)

levanda shirt

Si gata. Camasa Lavanda este gata de purtare. Sper ca v-a placut si acest tutorial. Din pacate de tutorial video nu am mai avut timp, insa sper ca veti gasi toate detaliile necesare si veti incerca sa o faceti.

Spor la crosetat si pe data viitoare.