Bluză Croșetată DIY: Învață să croșetezi un Model Modern în formă de V | Model Gratuit de Croșetat

În 2018, când am început să creez lucruri croșetate, am făcut prima Bluză Noapte Instelata. A fost primul meu an făcând asta.

Simt că cele mai bune designuri ale mele vin din acea perioadă pentru că eram mai concentrată pe a crea și mai puțin pe a scrie. Scrierea modelelor este grea. Uneori este dificil să explici în cuvinte cum să croșetezi ceva. Nu este pentru că procesul este prea complicat, ci pentru că poate deveni plictisitor și dificil de înțeles. Să scrii un model de croșetat sau tricotat clar, ușor de citit și de urmat nu este o sarcină simplă.

Oricum, în acest an, cu ajutorul oamenilor minunați de la Expression Fiber Arts, am croșetat o nouă Bluză Noapte Instelata folosind firele lor frumoase.

Am făcut câteva schimbări în acest nou model. Am folosit același model de ochiuri în peste to și am făcut întreaga bluză în 2 parti. Am adăugat mansete, o margine elastic jos și un decolteu în formă de V pentru partea din față.

 

 

MATERIALE

• Ață: Ață de grosime 3, tip Sport

• Croșetă: Croșetă de 4 mm

• Markere de ochiuri

• Ac de ață pentru ascunderea capetelor

• Foarfece

NOTIȚE DESPRE DESIGN

Bluza Noapte Instelata este proiectată cu mâneci evazate. Este construită prin lucrul unor panouri individuale pentru partea din față și spate, care sunt apoi cusute împreună.

Fiecare panou constă în patru secțiuni care necesită tehnici diferite pentru a da formă bluzei:

Secțiunea 1: Triunghiul principal. Această secțiune este lucrată pentru a obține lățimea dorită de la o mansetă la cealaltă. Pe măsură ce lucrezi la această lățime, vei adăuga și lungime bluzei. Este important să menții proporțiile în timp ce faci asta.

Secțiunea 2: Crearea decolteului sau a deschizăturii mânecii. Pentru a realiza acest lucru, scădem ochiurile la începutul și sfârșitul fiecărui rând. Acest lucru ajută la menținerea marginilor deschizăturii mânecii drepte.

Secțiunile 3 și 4: Aceste secțiuni sunt lucrate pentru a face partea de jos a bluzei dreaptă și pentru a umple laturile bluzei.

MĂSURĂTORI ȘI MĂRIMI

Modelul Bluzei Noapte Instelata este disponibil în 8 mărimi, S (M, L, XL) (2XL, 3XL, 4XL, 5XL). În acest model, veți găsi informații despre cum să ajustați modelul la propriile măsurători.

MĂSURĂTORI FINALE ale Bluzei Noapte Instelata

 • De la o mansetă la alta a: 113 cm (120, 127, 127) (133, 147, 153, 160)
 • Lățimea gâtului b*: 28 cm (28, 28, 28) (28, 28, 28, 28)
 • Lățimea deschizăturii mânecii c: 12 cm (14, 14, 19) (19, 22, 22, 22)
 • Lățimea marginei de jos d: 43 cm (48, 53, 58) (63, 68, 73, 78); măsurată fără întindere
 • Lungimea mânecii e: 31 cm (31, 31, 31) (31, 31, 31, 31)
 • Lungimea f: 53 cm (57, 60, 66) (68, 73, 75, 77) *Lățimea gâtului este măsurată pe partea din spate a panoului; Dacă dorești să o ajustezi, ai câteva opțiuni menționate în model.

FIR

Pentru Bluza Nopțea Stelelor, am folosit firul Palm Breeze de la Expression Fiber Arts, în culoarea Buttery; Compoziție fir: 100% lână Merino superwash. Fiecare ghem are 100 de grame și aproximativ 274 de metri / 300 yarzi.

Pentru fiecare mărime, vei avea nevoie de: 1050 (1190, 1330, 1460) (1580, 1870, 2000, 2150) metri 4 (5, 5, 6) (6, 7, 8, 8) ghemuri.

ABBREVIATIONS

ol – ochi de lant
ps – piciorus scurt
ps bs – piciorus scurt in bucla din spate
psR – piciorus scurt rascucit
pd – piciorus dublu
2pdImp – 2 picioruse duble lucrate impreuna
2pdImp larg – 2 picioruse duble lucrate impreuna dar sarim un ochi intre ele
pa – piciorus alunecat
R – rand

TENSIUNE

Utilizând o croșetă de 4 mm și lucrând într-un model triunghiular:

După 6 rânduri, baza triunghiului măsoară 20 cm;

17 pd = 10 cm 9 rânduri (alternând 1 rând solid cu 1 rând cu fereastră) = 10 cm

Notă: toate măsurătorile tensiunii sunt luate după blocarea umedă.

MODELUL DE OCHIURI ȘI TEHNICI

Bluza Noapte Instelata prezintă un model de ochiuri care alternează între un rând solid și un rând de “ferestre” sau un rând de ochiuri deschise. Rândul solid este lucrat folosind puncte duble, în timp ce rândul de “ferestre” constă în puncte duble alternate și ochiuri de lanț.

În descrierea designului Bluzei Noapte Instelata, poți observa că un panou al bluzei este construit cu trei secțiuni:

Secțiunea 1: Triunghiul principal. Această secțiune are trei creșteri: una la început, una la mijloc (cunoscută și ca punctul central) și una la sfârșitul rândului. Creșterile la început și sfârșit sunt realizate prin lucrarea a trei ochiuri în același punct. Pe rândul solid, sunt 3 puncte duble în același punct, iar pe rândul de “ferestre”, este (1 punct dublu, 1 lanț, 1 punct dublu) în același punct. Creșterea din mijloc este aceeași în ambele Secțiuni 1 și 2: (1 punct dublu, 1 lanț, 1 punct dublu) în același spațiu de lanț.

Secțiunea 2: În această secțiune, creăm deschizătura mânecii sau axila. Pentru a menține o margine dreaptă pentru deschizătura mânecii, trebuie să scădem la început și sfârșitul fiecărui rând. Regula pentru scădere este să reducem același număr de ochiuri pe care le-am adăugat cu creșterea din mijloc. Cu creșterea din mijloc, am adăugat 2 ochiuri, unul pe fiecare parte a triunghiului. Pentru a reduce aceste ochiuri la început și sfârșitul rândului, folosim punctul dc2tog (punct dublu împreună). Iată cum să-l faci: înfășoară firul în jurul croșetei, introdu croșeta în următorul ochi, înfășoară firul în jurul croșetei, trage firul prin ochiul respectiv, înfășoară firul în jurul croșetei, trage-l prin două ochiuri de pe croșetă. Repetă acest proces încă o dată, apoi înfășoară firul în jurul croșetei și trage-l prin toate ochiurile de pe croșetă. La începutul rândului, scăderea se va face cu 3 ochiuri de lanț și 1 punct dublu în următorul ochi, unde cele 3 ochiuri de lanț nu se numără ca un ochi.

Secțiunile 3 și 4: Aceste secțiuni sunt concepute pentru a crea o margine de jos dreaptă și pentru a umple laturile panourilor.

Pentru a începe, trebuie să preluăm numărul dorit de ochiuri, în funcție de lățimea marginii de jos. Începe numărătoarea de la punctul central spre stânga și spre dreapta. Odată ce avem numărul necesar de ochiuri, vom lucra exclusiv în acele ochiuri pentru această secțiune. Vom scădea la începutul și sfârșitul fiecărui rând până când nu mai rămân ochiuri.

Pentru a face scăderile, vom folosi o versiune mai largă a punctului dc2tog. Procesul este similar cu dc2tog, dar cu un ochi sărit între ele. Acest lucru ne permite să scădem cu 2 ochiuri la fiecare capăt.

La începutul rândului, scăderea se face prin 3 ochiuri de lant, sărind peste următorul ochi și apoi lucrând 1 punct dublu în următorul ochi. Amintește-ți că lanțul inițial de 3 nu se numără ca un ochi

CUM SĂ AJUSTAȚI MODELUL BLUZEI NOAPTE INSTELATA PENTRU A SE POTRIVI CU CORPUL TĂU

Pentru a asigura o potrivire perfectă a Bluzei Noapte Instelata, este important să luați în considerare măsurătorile pentru lungimea de la o mansetă la alta, lungimea dorită, deschiderea mânecii (brațul superior) și bustul.

Deoarece bluza este construită în panouri, ne vom concentra pe lățime în loc de circumferință ca referință.

Să detaliem fiecare parte și să explicăm ce trebuie făcut:

De la o mansetă la alta: Această parte cuprinde lungimea mâinilor și lățimea corpului. În acest design, nu este posibil să obțineți lungimea completă a mânecii chiar de la început, deoarece creșterea lățimii de la o mansetă la alta ar adăuga și lungime bluzei. Prin urmare, este crucial să mențineți proporțiile bune. Pasul 1: Odată ce ați obținut lățimea dorită de la o mansetă la alta, puteți începe să lucrați la triunghiul principal. Când baza triunghiului se potrivește măsurătorilor dorite, puteți trece la Secțiunea 2.

Pentru a ne concentra pe Secțiunea 2, ne vom concentra pe crearea deschizăturii mânecii. Pentru a determina lățimea deschizăturii, măsurați-vă brațul superior și împărțiți măsurătoarea la 2. Adăugați încă 1 până la 2 centimetri pentru a vă asigura că deschizătura mânecii nu este prea strâmtă.

Pasul 2: Începeți să lucrați la Secțiunea 2. Odată ce ați atins măsurătorile dorite pentru deschiderea mânecii, puteți trece la Secțiunea 3, urmată de Secțiunea 4.

Înainte de a începe Secțiunile 3 și 4, trebuie să stabilim numărul necesar de ochiuri cu care vom lucra. Pentru a face acest lucru, vom folosi măsurătorile lățimii bustului sau cea mai largă parte a corpului nostru ca referință. Deși acest design permite spațiu generos în jurul bustului, trebuie să ne asigurăm că marginea de jos acoperă circumferința bustului pentru a face bluza ușor de purtat.

Folosind o bandă de măsurat, porniți de la punctul central și vă deplasați în sus, ținând banda de măsurat perpendicular pe panoul bluzei. Odată ce ați obținut măsurătorile dorite, având în vedere lățimea bustului, marcați acele ochiuri.

Notă importantă: Pe măsură ce lucrăm la Secțiunile 3 și 4, marginea de jos va deveni mai îngustă decât măsurătoarea inițială. Asigurați-vă că adăugați între 10 și 15 centimetri la măsurătoarea lățimii bustului. De exemplu, dacă ați început cu o lățime dorită de 55 de centimetri, lățimea finală a marginii de jos poate măsura în jur de 43 de centimetri. Asigurați-vă că aveți același număr de ochiuri de la punctul central la stânga și la dreapta.

Pasul 3: Începeți să lucrați la Secțiunile 3 și 4.

NOTIȚE DESPRE MODEL

 • lucrați bucățile pe rânduri; întoarceți după fiecare rând;
 • lanț de 3 la sfârșitul fiecărui rând; pentru Secțiunea 1, lanțul de 3 va conta ca un punct dublu; pentru Secțiunile 2, 3 și 4, lanțul de 3 nu va conta ca un ochi, ci va face parte din scădere
 • modelul următor include  și un tutorial video; tutorialul video este pentru mărimea mică, dar îl puteți folosi ca ghid pentru toate mărimile;

INSTRUCȚIUNI

PANELUL DIN SPATE Secțiunea 1 – Triunghiul Principal

Început: Faceți un inel magic (sau puteți face 4 ochiuri și să faceți un cerc cu un ochi de lanț)

R1: 3 ol (lanțuri), 6 pd (puncte duble) în interiorul inelului (7 ochiuri) R2: (4 ol, 1 pd) în primul ochi, 1 ol săriți 1 ochi, 1 pd în următorul, 1 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) – punctul central, în următorul ochi, 1 ol, 1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți 1 ochi, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în al treilea lanț, 3 ol și întoarceți (15 ochiuri) R3: 2 pd în primul ochi, 1 pd în fiecare ochi până la punctul central 1 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în punctul 1 ol, 1 pd în fiecare ochi până la ultimul lanț de 3, 3 pd în al treilea lanț; (21 ochiuri) R4: (4 ol, 1 pd) în primul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi, *1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi; *repetați până la punctul central 1 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în punctul 1 ol, 1 ol, săriți următorul ochi, **1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi; **repetați până la ultimele 3 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în al treilea lanț; 3 ol și întoarceți; (27 ochiuri) Repetați R3 și R4 până când aveți în total 34 (36, 38, 40) (42, 44, 46, 48) rânduri.

Notă: veți crește cu 6 ochiuri la fiecare rând;

La sfârșitul secțiunii 1 ar trebui să aveți 207 (219, 231, 243) (255, 267, 279, 291) – numărând și punctul central de 1 ol Dacă numărați de la punctul central la stânga și la dreapta, ar trebui să aveți 103 (109, 115, 121) (127, 133, 139, 145)

Secțiunea 2 – Lucrând peste deschizături pentru mâneci

Continuați de unde este firul vostru. Vom începe numărătoarea de la R1, deoarece toate mărimile au numere diferite de rânduri pentru a începe.

R1: 3 ol, 1 pd în următorul ochi (3 ol nu vor conta ca ochi), 1 pd în fiecare ochi până la punctul central 1 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în punctul 1 ol, 1 pd în fiecare ochi până când mai aveți 2 ochiuri, 2pdImp (Vezi secțiunea Modelul de ochiuri și tehnici) R2: 3 ol, 1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi, *1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi; *repetați până la punctul central 1 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în punctul 1 ol, 1 ol, săriți următorul ochi, **1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi; ** repetați până când mai aveți 2 ochiuri, 2pdImp.

Repetați R1 și R2 până când aveți în total: 10 (12, 12, 16) (16, 18, 18, 18) rânduri.

La sfârșitul Secțiunii 2, ar trebui să aveți același număr de ochiuri ca la sfârșitul Secțiunii 1.

Secțiunile 3 și 4 – faceți marginea de jos dreaptă și umpleți laturile panoului

Ambele panouri sunt lucrate la fel, doar că pentru Secțiunea 3 ultimul punct din rând va fi ochiul dinaintea punctului central 1 ol, iar pentru Secțiunea 4, punctul după punctul central 1 ol va fi primul punct din rând.

Pasul 1: Stabiliți numărul de ochiuri cu care să lucrați; acest număr trebuie să fie un multiplu de 2+1.

Numărați de la punctul central 1 ol spre stânga și spre dreapta, 55 (61, 67, 73) (81, 87, 93, 99). Aceste ochiuri vor fi baza pentru Secțiunea 3 și Secțiunea 4.

Acum, că aveți ochiurile cu care trebuie să începeți, puteți urma modelul de mai jos:

R1: 3 ol (acestea nu vor conta ca un ochi), săriți peste următorul ochi, 1 pd în următorul, 1 pd în fiecare ochi până când mai aveți 3 ochiuri, 2pdImp larg (Vezi secțiunea Modelul de ochiuri și tehnici). R2: 3 ol, săriți peste următorul ochi, *1 pd în următorul, 1 ol, săriți peste următorul ochi; *repetați până când mai aveți 3 pd, 2pdImp larg;

Repetați R1 și R2 până când nu mai aveți ochiuri.

Apoi repetați același model pentru cealaltă parte.

PANELUL DIN FAȚĂ

Atunci când lucrați pe panoul din față al bluzei, aveți flexibilitatea de a ajusta lățimea decolteului.

În acest model în particular, indiferent de mărime, panoul din față începe la Rândul 11 al panoului din spate, creând o formă de decolteu în V.

Pentru a modifica lățimea decolteului conform instrucțiunilor modelului, aveți câteva opțiuni:

Începerea panoului din față cu câteva rânduri mai sus: Începând panoul din față la un rând mai sus, puteți schimba lățimea decolteului conform preferințelor dvs.

Lucrarea ambelor panouri fără decolteu în V: Dacă nu doriți să aveți un decolteu în V, puteți cose mai multe ochiuri pentru umeri. Acest lucru vă va permite să ajustați lățimea decolteului în consecință.

PANELUL DIN FAȚĂ – SECȚIUNEA 1

Început: ol64 R1: Începeți în al 5-lea ochi, 2 pd, în al 5-lea ochi, 1 pd în următoarele 29 ochiuri, (1 pd, 1 ol, 1 pd) – punctul central în următorul ochi, 1 pd în următoarele 29 ochiuri, 3 pd în ultimul ochi. (67 ochiuri) – acest rând are același număr de ochiuri ca și Rândul 11 al panoului din spate. R2: (4 ol, 1 pd) în primul ochi, 1 ol săriți 1 ochi, 1 pd în următorul, 1 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) – punctul central, în următorul ochi, 1 ol, 1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți 1 ochi, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în al treilea lanț, 3 ol și întoarceți (73 ochiuri) R3: 2 pd în primul ochi, 1 pd în fiecare ochi până la punctul central 1 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în punctul 1 ol, 1 pd în fiecare ochi până la ultimul lanț de 3, 3 pd în al treilea lanț; (79 ochiuri) R4: (4 ol, 1 pd) în primul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi, *1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi; *repetați până la punctul central 1 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în punctul 1 ol, 1 ol, săriți următorul ochi, **1 pd în următorul ochi, 1 ol, săriți următorul ochi; ** repetați până la ultimele 3 ol, (1 pd, 1 ol, 1 pd) în al treilea lanț; 3 ol și întoarceți; (85 ochiuri) Repetați R3 și R4 până când aveți în total 24 (26, 28, 30) (32, 34, 36, 38) rânduri.

La sfârșitul Secțiunii 1, ar trebui să aveți același număr de ochiuri ca și pentru Panoul din Spate.

Pentru secțiunile 2, 3 și 4, urmați același model ca pentru PANOUL DIN SPATE.

ASAMBLARE

Înainte de asamblare, este important, în funcție de firul pe care îl utilizați, să blocați panourile înainte de cusut. Acest lucru va împiedica ochiurile să se întindă mai mult decât cusătura.

Amplasați panourile unul peste altul, cu fața în sus. Cusți mai întâi umerii și apoi cusți lateralele.

Metoda de cusut

Pregătiți firul in ac, făcându-l de aproximativ de trei ori mai lung decât lungimea pe care urmează să o cuseti. Deoarece lucrăm cu ochiuri duble, ne vom referi la ochiuri în felul următor:

 • Partea de jos a punctului dublu: 1 ochi
 • Partea de sus a punctului dublu: 1 ochi
 • Primul ochi al lanțului de 3: 1 ochi
 • Ultimul ochi al lanțului de 3: 1 ochi Pasul 1: Începeți prin a introduce acul de la spate către față prin primul ochi de pe partea dreaptă. Apoi, aduceți acul de la față către spate prin primul ochi de pe partea stângă. Legați un nod pentru a fixa firul.

Pasul 2: Introduceți acul în același ochi de pe partea dreaptă și trageți-l prin ochiul următor de pe partea dreaptă. Apoi, introduceți acul în același ochi de pe partea stângă și trageți-l prin ochiul următor de pe partea stângă. Continuați să coaseți în acest mod până când ați terminat cusătura piesei

FINISAJ

Pentru a pregăti piesa pentru marginea decolteului, marginea de jos și manșeta mânecilor, lucrați mai întâi 1 rundă în punct scurt.

Atunci când lucrați în rândurile laterale, luați în considerare să lucrați 2 ps în fiecare pd sau în fiecare lanț de 3 ochiuri lateral; puteți ajusta numărul de ochiuri în funcție de tensiunea firului dvs.

Marginea decolteului

După prima rundă în punct scurt, lucrați încă o rundă în punct scurtrasucit. Introduceți croseta în următorul ochi, luati un jeteu, trageți un ochi, rotiți croseta cu 180 de grade în sensul acelor de ceasornic, luati un jeteu și treceți-l prin ambele bucle. Repetați procesul pentru întreaga rundă.

Bază și mansete in model elastic

Început:  lucrați un lanț de 11 ochiuri.

R1: începeți în al doilea ochi, 1 ps în fiecare dintre următoarele 10 ochiuri, 1 pa în următoarele 2 ochiuri ale marginii de jos/manșetă; întoarceți-vă

R2: 1 ps în spate în următoarele 10 ochiuri, 1 lanț și întoarceți-vă

R3: 1 ps în spate în fiecare dintre următoarele 10 ochiuri, 1 pa în următoarele 2 ochiuri ale marginii de jos/manșetă; întoarceți-vă

Repetați R2 și R3 până când completați întreaga circumferință. Utilizați punctul alunecat pentru a uni marginile cu.

PENTRU A TERMINA

Acundeti toate firele și blocați conform măsurătorilor.