Sfaturi si trucuri pentru crosetat: Cum sa refaci lantul de baza

Cand crosetam, crosetam cu drag si vrem ca proiectele noaste sa fie perfecte. De cele mai multe ori, la final tot mai gasim lucruri care nu ne convin sau care nu au iesit asa cum ne-am fi dorit. Dar ce facem, cand la finalul unui proiect la care am lucrat cu mare drag si efort, constatam o greseala facuta in primele randuri? Iata un truc cum poti repara aceste greseli: refa lantul de baza.

To see the post in English, click here

remake the foundation chain

Iata cateva situatii in care poti folosi aceasta metoda cu succes:

1. Sa repari o greseala facuta in primele randuri cand esti la final si nu vrei sa desfaci totul si sa o iei de la capat.

2. Cand ai finalizat de asamblat partile unui pulover, spre exemplu, dar constati ca manecile sunt prea lungi

3. Cand lantul de baza este prea stramt si proiectul se curbeaza.

Probabil ca mai sunt si alte situatii, insa acestea mi-au venit acum in minte.

Haideti sa vedem cum procedam.

Mai intai de toate, stabiliti randul la care doriti sa aplicati aceasta metoda ( in functie de randul la care ati gresit sau cat de lunga este maneca)

Apoi, cu ajutorul unui ac de cusut, introduceti firul (acelasi tip de fir cu care ati lucrat proiectul) prin ochiurile de la baza acestui rand ca in imaginea de mai jos.

remake the foundation chain:insert the yatn

Treceti cu acul si firul prin fiecare ochi pana la finalul randului.

Dupa ce ati trecut firul prin ochiurile acestui rand, incepe partea distractiva: taiati cu o foarfeca ochiurile de pe randul de sub randul in care ati introdus firul si incepeti sa desfaceti toata partea de dedesubt.

La unul din capete, incercati sa lasati un capat mai lung pe care il veti ascunde la final pentru a ne asigura ca nu se va desface si ce nu trebuie.

Practic acum avem ca prim rand, randul in care am introdus firul. E timpul sa refacem lantul de baza.

La capatul firului pe care l-ati introdus ( capatul din dreapta daca sunteti dreptace) facem un nod de inceput si tragem de celalalt capat al firului  pana ajunge nodul langa primul ochi. Introducem croseta in bucla, separam primele doua ochiuri, apoi introducem croseta pe sub firul pe care il avem printre ochiuri, luam un jeteu si il tragem pe sub fir si prin bucla de pe croseta.  Si asa am refacut primul ochi de lant. Continuam astfel pana la finalul randului crosetand cate un ochi de lant intre fiecare doua ochiuri.

remake the foundation chain

Si iata cum refacem lantul de inceput. Aceasta metoda o folosim cand dorim sa scurtam ce am lucrat.

remake the foundation chain

Daca dorim sa reparam o greseala facuta la inceput, dupa ce am taiat randurile cu greseli, procedam ca si la metoda prin care refacem lantul de inceput, doar ca in loc de ochiuri de lant crosetam punctul in care am lucrat proiectul, in cazul meu piciorus dublu. Practic incepem sa crosetam randurile lipsa, dar in directia opusa.

remake foundation chain

Si cam asta a fost. O metoda simpla care ne ajuta sa nu muncim in zadar si sa nu renuntam si sa consideram ruinate niste proiecte frumoase dar la care am facut mici greseli.

Mai jos regasiti si tutorialul video.

Spor la crosetat!!