Pulover in loc de palton

De mult imi doream un pulover gros pe care sa il pot purta in zilele de toamna in loc de geaca sau palton. E comod si foarte la indemana pentru plimbarile de dupa amiaza.

To see the post in English, click here

Mi-a placut atat de mult ideea si am zis sa imi crosetez unul si bineinteles sa va impartasesc si voua cum l-am lucrat.

Pentru acest pulover am folosit Punctul de crosetat alpin.

Instructiunile si video tutorialul le gasiti dand click pe imaginea de mai jos.





Tutorialul este in limba romana.

Sa incepem.

Puloverul facut de mine este marimea S, dar este supra dimensionat. Pentru marimi mai mari adaugati cate 10 ochiuri la lanturile de baza pentru fata si spate.

Am folosit 700 de grame dintr-un fir amestec lana cu acril, de o grosime 5-6 mm si o croseta de 5.5 mm. Puteti folosi orice fir mai grosut si croseta adecvata. Cu cat este mai gros firul cu atat textura puloverului este mai frumoasa.

Pentru partea spate


Partea din spate am ales sa fie mai lunga decat cea din fata cu 10 cm si am inceput cu o baza mai ingusta. Am inmultit de o parte si de alta 15 randuri si apoi am continuat drept. Daca doriti puteti sa crosetati baza la fel de lata ca si restul partii spate.

Incepem cu 60 de ochiuri de lant ( daca doriti aceeasi dimensiune de jos pana sus incepeti cu 74 de randuri). Pentru dimensiunile mai mari adaugati 10 ochiuri la fiecare dimensiune.

Randul 1

Crosetati cate 1 piciorus mic in fiecare ochi de lant. 2 ochiuri de lant si intoarceti

Randul 2

1 piciorus dublu in al doilea ochi de la croseta. In urmatorul ochi vom croseta un piciorus triplu pozitionat in fata, introducand croseta prin spatele punctului crosetat in randul anterior. Alternati cele doua puncte pana la finalul randului. Crosetati 1 ochi de lant si intoarceti.

Randul 3

Incepand cu randul al treilea vom inmulti cu cate 1 piciorus mic in fiecare parte, doar pe randurile lucrate pe dos pana la randul 15 inclusiv. Fiecare rand lucrat pe dos va fi in picioruse scurte.

Randul 4

Alternati piciorusul duble si piciorusul triplu pozitionat in fata astfel: unde avem pe randul anterior piciorus dublu ( fara a lua in considerare randurile in picioruse scurte) vom croseta piciorus triplu pozitionat in fata si invers.

Randurile 5 – 15

Repetati randurile 3 si 4

Randul 16

De la randul 16 vom continua sa crosetam drept fara a inmulti ochiuri pana la final. Astfel, alternati piciorus dublu cu piciorus triplu pozitionat in fata asa cum ati procedat si pana acum.

Randul 17

Crosetati cate un piciorus mic in fiecare punct

Randul 18 – 80 ( sau cate randuri va sunt necesare pentru a ajunge la dimensiunea dorita) repetati randurile 16 si 17.

Finalizati.





Partea din fata

Crosetati un lant in numarul de ochiuri pe care l-ati avut la partea spate dupa ce ati finalizat de inmultit. Daca ati ales ca partea din spate sa fie dreapta de jos pana sus, pentru partea din fata procedati la fel ca la partea din spate.

Randul 1 – 70 ( sau cate randuri va sunt necesare sa ajungeti la dimensiunea dorita) repetati randurile 16-17 de la partea spate.

Maneca

Incepeti cu un lant de 30 de ochiuri (sau cate ochiuri doriti in functie de cat de stramta sau larga doriti sa fie maneca)

Randul 1

Crosetati picioruse mici in fiecare ochi

Randul 2-6

Crosetati punctul alpin asa cum ati procedat pana acum

Randul 7

Inmultiti cu cate un ochi in fiecare parte ( rand in picioruse mici)

Randul 8-10

Crosetati punctul alpin

Randul 11

Inmultiti cu cate un piciorus mic in fiecare parte

Randurile 12-14

Crosetati punctul alpin

Randul 15

Inmultiti cu cate un piciorus mic in fiecare parte

Randul 16-18

Crosetati punctul alpin

Randul 19

Inmultiti cu cate un piciorus mic in fiecare parte

Randul 20-40 (sau cate randuri va sunt necesare pentru a ajunge la lungimea dorita) continuati drept in punctul alpin.

Finalizati

Banda maneca

Introduceti firul in primul punct de la baza manecii. Crosetati 6 ochiuri de lant (sau cate ochiuri doriti in functie de cat de lata doriti sa fie banda manecii)

Randul 1

Crosetati in fiecare ochi de lant cate 1 piciorus dublu redus. La finalul randului uniti banda de restul manecii cu doua picioruse alunecate in urmatorele 2 ochiuri. Crosetati 1 ochi de lant si intoarceti.

Crosetati cate 1 piciorus dublu redus in fiecare ochi din randul anterior, dar doar in bucla din spate.

Repetati pana finalizati banda, reapectiv pe toata latimea manecii. La fiecare rand care se finalizeaza la baza manecii, uniti banda de maneca cu doua picioruse alunecate.





Pentru a doua maneca procedati la fel.

Acum ca am finalizat toate partile e timpul sa le coasem. Incepem sa coasem partea fata de partea spate in zona umerilor. Eu am cusut cate 20 de ochiuri. Coaseti cate ochiuri doriti in functie de cat de larg doriti sa fie gulerul.

Apoi coaseti manecile. Punctati ochiul din mijlocul manecii si il prindeti de cusatura de la umeri. Apoi coaseti jumatate de maneca de partea din spate si jumatate de partea din fata.

Procedati la fel si in cealalta parte.

Dupa ce ati cusut manecile, coaseti puloverul pe laterale incepand cu baza manecii.

Eu am ales ca spatele sa fie mai lung decat partea din fata asa ca am cusut pe lateral si am lasat cam 5-6 cm.

Guler

Dupa ce am cusut puloverul putem incepe gulerul. Introduceti croseta in coltul din stanga al bazei gatului si crosetati cate ochiuri de lant doriti in functie de cat de inalt doriti sa fie gulerul. Eu am facut 30 de ochiuri.

Procedati apoi la fel ca si la banda pentru maneca crosetand picioruse duble reduse doar in bucla din spate pana finalizati toata baza gatului. Coaseti cele doua parti si gata. Puloverul este gata.

Puteti sa faceti o margine la baza puloverului. Eu am crosetat 2 randuri in picioruse scurte.

Nu ma pot satura de el. Este atat de practic, comod si calduros.♦


 





Sper sa va placa si sa il incercati.

Mai jos gasiti tutorialele video. Va pupacesc si spor la crosetat.