Jacheta pentru fetite. Tutorial pentru varstele 1- 5 ani

De mult imi doream sa ii fac fetitei mele o jacheta ca aceasta, dar intotdeauna am avut alte lucruri programate si asa ca pana acum nu am reusit. Pentru ca mi-a ramas o cantitate de fire suficienta pentru aceasta jacheta pentru fetite de la puloverul ” Fancy” am zis ca e timpul.

Si iata ca instructiunile si video tutorialul sunt gata si sper sa va convinga sa incercati sa crosetati aceasta jacheta pentru fetite si sa vedeti cat de usor de facut si de aimpatica este.

To see the post in English, click here

baby girl jacket

Aceste instructiuni sunt pentru varstele 1 – 5 ani.

Materiale de care ai nevoie:

 • Un fir usor sau de greutate medie (pentru 1 – 2 ani aproximativ 200 grame, 3-5 ani 250 – 300 grame)
 • croseta de 4 mm
 • 6 nasturi (1.5 -1.8 mm diametru)
 • foarfeca
 • ac de cusut
 • o cantitate mica de fir intr-o culoare contrastanta.

Eu am folosit Scheepjes Color Crafter, un fir 100% acril.

Jacheta se lucreaza cu tehnica raglan incepand de la gat.

Dimensiunile finale ale jachetei pentru fetite sunt:

dimensiuni finale jacheta fetite

 

Esantion

15 ochiuri si 12 randuri la un patrat de 10 cm in piciorus dublu redus.

Daca nu reusiti sa ajungeti la acelasi esantion ca al meu puteti adapta aceste instructiuni la esantionul vostru folosind aceste instructiuni.

Sper ca nu am uitat nimic important pentru a incepe aceasta jacheta pentru fetite asa ca haideti sa vedem cum se face.

Crosetati lantul de baza

 • 1 an – 60 de ochiuri;
 • 2 ani – 65 de ochiuri;
 • 3 ani – 70 debochiuri;
 • 4 ani – 75 de ochiuri;
 • 5 ani – 80 de ochiuri.

Randul 1

1 an

[1 piciorus dublu redus in primele 11 ochiuri, inmultim in ochiul urmator ( 1 piciorus  dublu redus, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu redus in acelasi ochi)] – repetati aceasta sectiune de 4 ori. Terminati randul cu 1 piciorus dublu redus in ultimele 12 ochiuri. 2 ochiuri de lant si intoarcem.

2 ani

[1 piciorus dublu redus in primele 12 ochiuri, inmultim in ochiul urmator ( 1 piciorus  dublu redus, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu redus in acelasi ochi)] – repetati aceasta sectiune de 4 ori. Terminati randul cu 1 piciorus dublu redus in ultimele 13 ochiuri. 2 ochiuri de lant si intoarcem.

3 ani

[1 piciorus dublu redus in primele 13 ochiuri, inmultim in ochiul urmator ( 1 piciorus  dublu redus, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu redus in acelasi ochi)] – repetati aceasta sectiune de 4 ori. Terminati randul cu 1 piciorus dublu redus in ultimele 14 ochiuri. 2 ochiuri de lant si intoarcem.

4 ani

[1 piciorus dublu redus in primele 14 ochiuri, inmultim in ochiul urmator ( 1 piciorus  dublu redus, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu redus in acelasi ochi)] – repetati aceasta sectiune de 4 ori. Terminati randul cu 1 piciorus dublu redus in ultimele 15 ochiuri. 2 ochiuri de lant si intoarcem.

5 ani

[1 piciorus dublu redus in primele 15 ochiuri, inmultim in ochiul urmator ( 1 piciorus  dublu redus, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu redus in acelasi ochi)] – repetati aceasta sectiune de 4 ori. Terminati randul cu 1 piciorus dublu redus in ultimele 16 ochiuri. 2 ochiuri de lant si intoarcem.

Randul 2

Pentru toate marimile

1 piciorus dublu in primul ochi, 2 ochiuri de lant, sarim 2 ochiuri ( realizam spatiile pentru nasturi), 1 piciorus dublu redus in urmatoarele 3 ochiuri, 2 ochiuri de lant, sarim 2 ochiuri, 1 piciorus dublu redus in urmatoarele puncte pana la primul colt ( spatiul de 1 ochi de la inmultirea pe care am facut-o pe randul anterior), inmultim in spatiul de 1 ochi de lant (1 piciorus dublu redus, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu redus), *1 piciorus dublu redus in fiecare ochi pana la urmatorul colt, inmultim in spatiul de 1 ochi de lant. Repetam de la * pana la finalul randului.

Vom repeta sa facem si spatiile pentru nasturi din 6 in 6 randuri de 3 ori.

Randul 3

Pentru toate marimile

1 piciorus dublu redus in fiecare ochi pana la primul colt, inmultim in spatiul de 1 ochi de lant si repetam aceasta sectiune pana la finalul randului.

Repetam randul 3 (nu uitati de randurile cu spatii pentru nasturi) pana vom avea in total:

 • pentru 1 an 14 randuri
 • pentru 2 ani  16 randuri;
 • pentru 3 ani 17 randuri;
 • pentru 4 ani 18 randuri;
 • pentru 5 ani 19 randuri;

Am terminat astfel prima parte a jachetei. De acum vom lucra doar corpul jachetei fara maneci. Tot la urmatorul rand vom realiza si pliul de la spate.

baby girl jacket part 1

Inainte de a incepe urmatorul rand, numarati ochiurile de la spate si marcati ochiul din mijloc. Aici vom incepe sa facem pliul de la spate.

Randul 15 ( 17, 18, 19, 20)

1 piciorus dublu redus in fiecare punct pana la primul colt, 1 piciorus dublu redus in spatiul de 1 ochi de lant, sarim ochiurile pana la urmatorul colt (ochiurile pentru maneca), 1 piciorus dublu redus in spatiul de 1 ochi de lant . Continuam cu 1 piciorus dublu redus pana la punctul marcat de la mijlocul spatelui. 1 piciorus dublu redus in punctul marcat. Pentru pliul de la spate vom croseta un lant.

 • Pentru 1 an,  35 ochiuri
 • Pentru 2 si 3 ani, 40 de ochiuri
 • Pentru 4 si 5 ani 45 de ochiuri.

Continuam cu 1 piciorus dublu redus in fiecare ochi pana la urmatorul colt, 1 piciorus dublu redus in spatiul de 1 ochi de lant al coltului, sarim ochiurile pana la urmatorul colt, 1 piciorus dublu redus in spatiul de 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu redus in fiecare ochi pana la finalul randului. 2 ochiuri de lant si intoarcem.

baby girl jacket mid back fold chain

Randul 16 ( 18, 19, 20, 21)

1 piciorus dublu redus in fiecare ochi inclusiv in ochiurile de la lantul pentru pliul de la spate. 2 ochiuri de lant si intoarcem.

Randul 17 – 23 ( 19 – 25, 20 – 28, 21 – 30, 22 – 32)

Repetati randul 16 ( 18 19, 20, 21)

Finalizati

Maneca

Randul 1

Pentru toate marimile

Introduceti croseta in primul ochi de la sub-brat si crosetati 1 piciorus dublu redus si continuati cu 1 piciorus dublu redus in fiecare ochi pana la finalul randului. Puteti lucra acum in cerc si sa uniti cu 1 piciorus alunecat cu primul piciorus dublu redus lucrat sau puteti face 2 ochiuri de lant si sa intoarceti si sa coaseti maneca la final.

Daca lucrati in cerc, lucrati si pe fata si pe dos ca sa pastrati acelasi aspect al punctului de crosetat.

Randurile 2 – 27( 2 – 29, 2 – 32, 2- 34, 2 – 36)

Repetati randul 1

Finalizati

Am crosetat 4 randuri in plus la maneca pentru ca aceasta va fi indoita la margine.

Procedati la fel si pentru cea de-a doua maneca.

E timpul sa coasem pliul de la spate.

Indoiti partea lucrata in plus asa cum vedeti in imaginea de mai sus, apoi coaseti pliul de jacheta.

Guler

Pentru toate marimile

Randul 1

Asezati jacheta cu fata spre exterior. Sariti primele 6 ochiuri si introduceti croseta si firul in cel de-al 7-lea. Crosetati 1 piciorus dublu redus in fiecare ochi pana va mai raman 6 ochiuri. 2 ochiuri de lant si intoarceti.

Randul 2

2 picioruse duble reduse in primul ochi, 1 piciorus dublu redus in fiecare ochi pana la ultimul, in ultimul 2 picioruse duble reduse.

Randul 3

Repetati randul 2

Randul 4

1 piciorus dublu redus in fiecare ochi pana la finalul randului

Randurile 5 – 6 ( sau mai multe daca va doriti un guler mai inalt), repetati randul 4.

Acum am finalizat jacheta si e timpul sa o accesorizam.

Pasul 1

Crosetam un rand pe toata marginea jachetei, inclusiv la maneci si la guler, in piciorus mic.

Pasul 2

Intre ultimul rand si randul crosetat in piciorus mic, crosetam un rand lant intr-o culoare contrastanta. Procedam la fel ca si la lant doar ca trecem firul si prin ochiurile jachetei si apoi prin bucla de pe croseta. La maneci si la guler lucrati pe dos pentru ca acestea vor fi indoite si sa se vada frumos ca si la restul jachetei.

Pasul 3

Crosetam o fundita pe care o coasem deasupra pliului de la spate. Eu am crosetat in picioruse mici un dreptunghi, incepand cu 8 ochiuri timp de 10 randuri. Apoi am crosetat o bugatica mica de 4 ochiuri pentru a strange fundita la mijloc. Am lucrat fundita cu culoarea contrastanta.

Pasul 4

Coasem nasturii si jacheta pentru fetite este gata.

Baby Girl Jacket back

Imi place foarte mult cum a iesit. E atat de simpatica.♥

Baby girl jacket front

Mai jos regasiti si tutorialul video.

baby girl jacket pin it