Jacheta Mossy

Daca tot a plouat mai tot weekendul (locuiesc in Olanda) am zis ca e momentul sa finalizez Jacheta Mossy pe care am inceput-o.

To see the post in English, click here.

Denumirea in romana nu suna chiar atat de bine (Mossy Jacket parca suna altfel :)), dar ideea mi-a venit de la punctul de crosetat pe care l-am folosit, “moss stitch”. Am incercat sa caut o denumire in romana a acestui punct, insa nu am gasit. Adevarul e ca la capitolul puncte de crosetat in romana nu prea stau foarte bine pentru ca ma inspir din tutoriale, schite, tipare in engleza.

Este oricum foarte simplu acest punct. Trebuie doar sa stiti punctul de lant, piciorusul mic si sa sariti un ochi de lant. Toate aceste puncte alternate dau acest model care arata destul de interesant.

Haideti sa ne luam firele, croseta, foarfeca, acul de cusut ai metrul si sa incepem.

Pentru marimea S am folosit 700 de grame de fir Stylecraft Special Knitting DK in culoarea mustar.

Din nou am lucrat in doua fire. Pentru aceasta jacheta este necesar un fir de grosime 5-6 mm, dar pentru ca Stylecraft Special Kniting DK are atatea culori disponibile prefer aceasta marca. Puteti folosi orice fir care se poate lucra cu o croseta de 5,5 mm.

Jacheta se lucreaza pe parti, o parte spate, 2 parti fata si maneci.

Pentru partea spate.

Luati metrul si sa incepem prin a face cateva masuratori pentru a ne asigura ca jacheta va fi pe dimensiunile noastre.

  • Masurati circumferinta soldurilor. Impartiti numarul de cm la jumatate si adaugati 3 cm in plus.
  • Masurati circumferinta taliei. La fel, impartiti numarul de cm la jumatate si adaugati 3 cm.
  • Masurati latimea dintre sub-braturi
  • Masurati latimea intre umeri
  • Masurati inaltimea de la sub-brat la umar.
  • Ganditi-va cat de lunga vreti sa fie jacheta si masurati inaltimea de la baza jachetei si pana treceti de zona soldurilor.

Pentru a fi mai usor sa retineti toate aceste dimensiuni, faceti o schita.

Incepem baza spatelui. Faceti atatea puncte de lant cat sa ajungeti la lungimea pe care o aveti pentru partea de jos a jachetei. Pentru jacheta mea am avut 64+2 puncte de lant.

Randul 1

Sariti 3 puncte de lant si crosetati * 1 piciorus mic  in urmatorul punct (al patrulea), 1 ochi de lant, sariti un punct. Repetati schema piciorul mic, punct de lant, sariti un punct, pana la finalul randului. 2 puncte de lant la final si intoarceti. O sa denumim in continuare aveste puncte alternate, “schema moss” pentru a fi mai usor de inteles.

Randul 2

1 piciorus mic in primul spatiu de punct de lant de pe randul anterior, *1 punct de lant, sariti un piciorus mic din randul anterior, 1 piciorus mic in urmatorul spatiu de punct de lant. Repetati de la * pana la finalul randului. 2 puncte de lant si intoarceti.

Randul 3 – 20 (sau cate randuri va sunt nevesare sa treceti de zona soldurilor si sa incepeti sa sculptati talia) repetati randul 2.





Randul 21

Incepem sa scadem. Scadeti un piciorus mic ( 2 picioruse lucrate impreuna; o sa aveti primul piciorus mic de la inceputul randului si urmatorul spatiu de lant) si continuati cu “schema moss” pana la finalul randului.

Randu 22

Repetati randul 21.

Randul 23

Faceti un rand drept, fara a descreste.

Asa procedam pentru a sculpta talia. Daca doriti puteti sa mentineti drept pana la zona sub-bratului.

Repetati randurile 21-23 pana ajungeti la latimea masurata pentru talie. Apoi faceti 2 randuri drepte.  Eu am scazut pana la randul 31.

Randul 32, 33

Crosetati drept “schema moss”.

Randul 34

Este momentul sa crestem. Cresteti cu un piciorus mic la inceput de rand apoi continuati cu “schema moss” pana la finalul randului. Cresterea o faceti crosetand 2 picioruse mici in primul punct.

Randul 35

Repetati randul  34.

Randul 36

Crosetati un rand drept

Repetati randurile 34-36 pana ajungeti la latimea masurata intre sub-braturi. Eu am avut 11 randuri. Ultimul rand in care am crescut cu un piciorus mic a fost randul 44.

Randul 45 – 56 (sau cate randuri va sunt necesare sa ajungeti la sub-brat) crosetati randuri drepte.

Randul 57

O sa facem acum spatiul pentru maneca. Sariti 6 puncte (puncte alunecate) si continuati cu “schema moss” pana va mai raman 6 ochiuri la final de rand. 2 puncte de lant si intoarceti.

Randul 58

Crosetati randul drept fara cele 6 puncte de la inceput si final de rand.

Repetati randul 58 pana ajungeti la inaltimea masurata intre sub-brat si umar. Eu am avut 26 de randuri. In total am avut 84 de randuri de la baza jachetei si pana la finalul spatelui.





Partea stanga fata

Indoiti spatele pe jumatate. Aceasta este forma pe care trebuie sa o aiba partile din fata. Impartiti numarul de puncte de lant pe care le-ati avut pentru partea spate la jumatate si mai adaugati 10 puncte. Asa obtineti numarul de puncte de lant necesare pentru partile din fata.

La partile din fata vom face si spatiu pentru buzunare.

Faceti numarul de puncte de lant rezultat dupa metoda de mai sus si adaugati 2 puncte in plus. Eu am avut 42 de puncte +2

Randurile 1-16

Crosetati in randuri drepte ” schema moss”

Randul 17

Incepem sa facem spatiul pentru buzunar.


Crosetati 14 puncte in ” schema moss” apoi faceti 7 puncte de lant si intoarceti. Acum o sa lucram doar partea pana la buzunar a partii fata. O sa o denumim in continuare, “a)”.

Randurile 18-20 a)

Crosetati randuri drepte

Randul 21 a)

Descresteti cu un piciorus mic la inceput de rand. Continuati cu “schema moss” pana la finalul randului a).

Randurile 22-23 a)

Crosetati randuri drepte.

Repetati randurile 21-23 a) tot atatea randuri cat ati scazut pentru partea din spate. Fiti atente ca acum lucram si buzunarul. Daca vi se pare ca buzunarul este suficient de inalt, dar nu ati finalizat randurile de descrestere, incepeti sa lucrati cealalta parte fata, “b)” pentru a inchide buzunarul, iar apoi continuati sa descresteti lucrand toata partea fata.

Am facut un filmulet pentru a intelege mai bine cum se lucreaza buzunarul. Este in engleza pentru ca postarea originala am facut-o in engleza. Sper sa fie de ajutor.





Bun, eu am avut 33 de randuri de la baza pana am terminat buzunarul. Am urmat randurile pentru scazut pana la randul 30.

Randurile  31-33 a) le-am lucrat drepte si am finalizat partea a).

Acum e timpul sa lucram partea “b)” fata

Suntem la randul 17 b).

Introducem firul in al 15-lea punct de pe rand (primele 14 sunt din partea a) si lucram schema moss tot randul  17 b).

Randurile 18b – 33b le lucram drept

Randul 34

Este timpul sa unim partea a) cu partea b). Cand ajungem la ochiurile care se suprapun, le lucram impreuna. Deci vom avea 7 puncte lucrate impreuna. Apoi continuam cu schema moss pana la final. La randul 34 incepem sa crestem, asa ca in ultimul ochi lucram 2 picioruse mici.

Randurile 35, 36 le lucram drept.

Repeatati randurile 34-36 tot atatea randuri cat ati lucrat pentru partea spate. Am avut 11 randuri in care am crescut pe cate 1 rand din 3 si 44 in total.

Randurile 45 – 56 ( sau acelasi numar de randuri ca pentru partea spate) le lucram drept.

Randul 57

Sarim 6 puncte la inceput de rand si continuam cu schema moss pana la finalul randului.

Randurile 58 – 79 le lucram drept.

Randurile  79 – 84 lucram doar 11 puncte pe margine.

* eu am ales sa lucrez doar spatiul pentru buzunar pentru ca am facut buzunarul din captuseala. Daca doriti puteti lucra tot buzunarul din croseta. Tot ce trebuie sa faceti este sa lucrati mai multe puncte de lant in locul celor 7, in functie de cat de adanc doriti sa fie buzunarul.

Pentru partea fata dreapta procedati la fel, doar ca aici va trebui sa lucrati si spatiile pentru nasturi. Primul spatiu l-am facut dupa 30 de randuri, iar intre spatii am avut 14 randuri. Spatiile le-am lucrat facand 2 ochiuri de lant si sarind 2 puncte. De la spatiul de nasture pana la marginea randului am mai avut de lucrat 3 ochiuri.

Maneca

Lucrati numarul de puncte de lant in functie de cat de larga doriti sa fie maneca.

Eu am avut 30+2 puncte de lant.

Randurile 1-20 le lucrati drept.

Randul 21

Cresteti cu 1 piciorus mic la inceput de rand apoi continuati cu schema moss pana la finalul randului

Randul 22

Repetati randul 21

Randul 23

Il lucram drept

Randurile 24, 25 crestem cu 1 piciorus mic la inceput de rand.

Randurile 26-30 le lucram drept

Randurile 31,32 crestem cu un piciorus mic la inceput de rand.

Randurile 33, 34 le lucram drept.

Randurile  35, 36 crestem cu 1 piciorus mic la inceput de rand

Randurile 37-40 le lucram drept

Randurile 41,42 crestem cu 1 piciorus mic la inceput de rand.

Randurile 43-53 (sau cate randuri va sunt necesare pentru a ajunge la lungimea de la baza manecii pana la sub-brat) le lucram drept

Randul 54

Scadem cu 6 puncte la inceput si la final de rand

Randul 55 il lucram drept

Randurile 56-68 ( sau cate randuri ne sunt necesare pentru a ajunge la lungimea de la baza manecii pana la umar) descrestem cu cate 1 piciorus mic la inceputul fiecarui rand.

Finalizati

Maneca este gata.

Pentru cealalta maneca procedati la fel.





Acum ca avem toata partile gata este timpul sa le coasem. Incepem cu partile din fata si partea spate. Coaseti cele 11 puncte in zona umerilor apoi pe laterale. Apoi continuati cu manecile.

Guler

Randul 1

Asezati jacheta cu fata spre exterior. Sariti 12 puncte si introduceti firul. Lucrati schema moss pana va mai raman 12 puncte pana la finalul randului de la baza gatului. 2 puncte de lant si intoarceti.

Randul 2

Il lucram drept.

Randurile 3- 11 ( sau cate randuri doriti in functie de cat de inalt va doriti sa fie gulerul) cresteti cu cate 1 piciorus mic la inceputul fiecarui rand.

Taiati ata si gata. Coaseti nasturii si buzunarele si aveti o jacheta la moda dar care este crosetata. Daca doriti puteti sa lucrati o margine in picioruse mici. Eu am facut doar 1 singur rand de picioruse mici.