Cardigan Muguri de Primavara

Acest Cardigan Muguri de primavara este primul obiect vestimetar pe care il crosetez cu fir vopsit manual si sunt foarte multumita de rezultat. Culorile emana prospetime si sunt perfecte pentru primavara –  vara.

Inainte de a crea lucruri crosetate mai intai sunt dependenta de fire. De fiecare data achizitionez fire (multe fire) si abia apoi ma gandesc ce anume sa fac din ele. Nu cred ca mi s-a intamplat niciodata sa am in minte un proiect si sa comand firele dupa.

 

Spring Buds Cropped Cardigan.Free Pattern & video tutorial

Asa s-a intamplat si cu acest Cardigan Muguri de Primavara. Primul lucru pe care l-am avut in minte a fost ca trebuie sa incersc sa lucrez ceva cu fir vopsit manual. Asa ca am comandat firele si abia apoi am inceput sa le testez, sa incerc diferite modele de crosetat si totul sa se termine cu un nou proiect crosetat care sper sa va placa.

Despre  Design

Acest Cardigan Muguri de Primavara este un cardigan lucrat de sus in jos prin tehnica raglan. Mai intai vom lucra raglanul, dupa care vom separa manecile de restul cardiganului si vom lucra cele 3 parti individual.

Acest cardigan are maneci 3 sferturi si este pana in talie, insa lungimea manecilor si a cardiganului poate fi foarte usor ajustata doar adaugand cateva randuri in plus.

Materiale de care ai nevoie:

  • Fir

Am folosit un fir vopsit manual pentru care se recomanda o croseta de 4 mm. Firul este o combinatie de merino cu nylon insa poate fi folosit fir din orice material care are aceeasi grosime.

 

Spring Buds Cropped Cardigan

  • Croseta

4 mm

  • ac de cusut cu gamalia mare pentru ascuns capete
  • foarfeca
  • Marcatori (optional) pentru colturi

Acest tipar este disponibil pentru 5 marimi de la S la XXL

Dimensiunile finale ale acestui Cardigan Muguri de Primavara sunt listate in diagrama de mai jos. Pe prima linie sunt valorile in centimetri si pe cea de-a doua valorile in inci.

 

spring buds cropped cardigan diagram

De cat fir aveti nevoie?

S – 200 G / 800 M

M – 220 G / 865 M

L – 230 G / 925 M

XL -250 G /985 M

XXL – 260 G / 1045 M

*aceste valori sunt estimate si veti avea nevoie de o cantitate mai mare sau mai mica, in functie de tensiunea cu care lucrati si esantion. Asigurati-va ca aveti cu 10 % mai mult fir fata de valorile indicate ca marja de eroare.

 

Spring Buds Cardigan

Despre punctul de crosetat folosit:

Modelul de crosetat pe care l-am ales pentru acest Cardigan Muguri de Primavara este de fapt o eroare a modelul pop-corn de vara. Am inceput sa lucrez modelul din memorie si mi-zm dat seama abia la final ca nu il faceam cum trebuie. Pana la urma mi-a placut ce a iesit, doar ca nu stiu exact daca are vreun nume.

Modelul de crosetat se realizeaza prin repetarea a doua randuri. Vom alterna 1 rand lucrat in piciorus dublu in V si un rand lucrat cu punct bobble (1 grup de 5 picioruse duble neterminate lucrate in acelasi punct)

Puncte de crosetat speciale

Punct in V – 1 piciorus dublu, 1 ochi de lant, 1 piciorus dublu in acelasi ochi

Punct Bobble – grup de 5 picioruse duble partiale (5 picioruse duble partiale lucrate in acelasi ochi ) – [luam un jeteu, introducem croseta si scoatem o bucla, luam 1 jeteu si il trecem prin primele 2 bucle de pe croseta ] repetam de 5 ori. Luam 1 jeteu si il trecem prin toate buclele de pe croseta.

Punct Puff : pe care il vom folosi la lantul de baza – un grup de 2 picioruse duble reduse lucrate impreuna ([ luam un jeteu scoatem o bucla] de doua ori. luam un jeteu si il trecem prin toate buclele de pe croseta ).

Mai jos regasiti schema raglanului cu primele randuri. Randurile 2 si 3 sunt randurile pe care le vom repeta pana la finalul raglanului.

spring buds cropped cardigan stitch chart

 

Prescurtari folosite in acest tipar:

Ol – ochi de lant

Pd – piciorus dublu

puff – punct puff asa cum este explicat mai sus

pct V – punct in V explicat mai sus

pct Bob – punct bobble explicat mai sus

Inm V – inmultire pe randul cu punct in V (1 pct in V, 3 ol, 1 pct in V)

Inm Bob – inmultire pe randul cu punct Bob (1 pd, 3 ol, 1 pd)

p.al – piciorus alunecat

Esantion

5pct bob ( 1 pct bob si 3 ol) = 10 cm

5 pct V (1 pct V si 3 ol) – 10 cm

8 randuri (1 rand in pct V si un rand in pct Bob) = 10 cm

spring buds cropped cardigan

Haideti sa vedem mai departe cum se lucreaza acest Cardigan Muguri de Primavara

Raglan

Incepem cu lantul de baza pe care il lucram cu puncte puff.

[2 ol, 1 puff in al doilea ochi] repetam pana avem numarul de ochiuri necesare

S – 34 ochiuri  (5 pentru partile fata, 5 pentru maneci, 10 pentru spate si 4 pentru colturi)

M – 34 ochiuri (5 pentru partile fata, 5 pentru maneci, 10 pentru spate si 4 pentru colturi)

L – 36 ochiuri (5 pentru partile fata, 6 pentru maneci, 10 pentru spate si 4 pentru colturi)

XL – 40 ochiuri (6 pentru partile fata, 6 pentru maneci, 12 pentru spate si 4 pentru colturi)

XXL – 42 ochiuri (6 pentru partile fata, 7 pentru maneci, 12 pentru spate si 4 pentru colturi)

 

Randul 1

*valorile pentru marimile M, L, XL si XXL sunt intre paranteze

3 ol, [ 1 pct V in urm. Puff, 3 ol ] repetam de 5 (5, 5, 6, 6) ori, 3 ol, 1 inm V in urm. puff, 3 ol, [ 1 pct V in urm. Puff, 3 ol ] repetam de 5 (5, 6, 6, 7) ori, 3 ol, 1 inm V in urm puff, 3 ol, [ 1 pct V in urm. Puff, 3 ol ] repetam de 10 (10, 10, 12, 12) ori, 3 ol, 1 inm V in urm. puff, 3 ol, [ 1 pct V in urm. Puff, 3 ol ] repetam de 5 (5, 6, 6, 7) ori, 3 ol, 1 inm V in urm puff, 3 ol, [ 1 pct V in urm. Puff, 3 ol ] repetam de 5 (5, 5, 6, 6) ori, 1 pd in ultimul ol. 3 ol si intoarcem.

Randul 2

[1 pct Bob in urm pct V, 3 ol] repetam pana la urm. colt  to the next corner (cele 3 ol de la inm. de pe randul anterior), 1 inm Bob in colt. Repetam pana la finalul randului, lucrand cate 1 pct Bob in fiecare punct V, cu 3 ol intre punctele Bob si 1 inm Bob in lantul de 3 ol de la inmultirea de pe randul anterior. 3 ol si intoarcem.

Randul 3

[1 pct in V in pct Bob de pe randul anterior, 3 ol] repetam pana la urm. colt  (spatiul de 3 ol), 1 inm V in colt. Repetam pana la finalul randului. 3 ol si intoarcem.

spring buds cropped cardigan

Repeatam randurile 2 si 3 pana finalizam raglanul si avem in total:

S – 12 randuri

M – 14 randuri

L – 16 randuri

XL – 18 randuri

XXL – 20 randuri

*acest Cardigan Muguri de Primavara este lucrat sa fie aproape de corp. daca doriti sa fie mai larg puteti sa mai lucrati cateva randuri la raglan

Dupa ce am finalizat raglanul vom incepe sa lucram corpul cardiganului. Incepem cu randul de separare.

Corp

Randul 1

[1pct V deasupra pct Bob de pe randul anterior, 3 ol] repetam pana la primul colt. 1 pct V in colt (spatiul de 3 ol de la inm de pe randul anterior), 3 ol, sarim ochiurile pentru maneca si lucram un pct in V in urm. colt. Continuam cu punctul de crosetat pana ajungem la urm. colt unde vom proceda la fel. Continuam cu punctul de crosetat pana ajungem la finalul randului.

separating row

Dupa ce am separat manecile, avem pe tot randul doar puncte in V. Pe urmatorul rand vom lucra cate un pct Bob in fiecare pct V si 3 ochiuri de lant pana la finalul randului. Continuam sa alternam cele doua randuri pana ajungem la lungimea dorita sau pana avem in total:

S – 14 randuri

M – 14 randuri

L – 16 randuri

XL –  16 randuri

XXL – 18 randuri

Dupa ce finalizati lungimea adaugati 2 randuri in piciorus scurt, lucrate circular, la baza cardiganul pe marginile partilor fata si la guler. In spatiul de 3 ol dintre punctele bob lucrati un singur piciorus scurt.

spring buds cropped cardigan

Maneci

Vom incepe sa lucram de la sub brat. in pct.V pe care le-am facut in colturi cand am unit partile fata si partea spate avem pct Bob. Vom incepe deasupra pct Bob din dreapta.

Manecile sunt lucrate circular, alternand aceleasi randuri ca si pentru restul cardiganului.

Mai jos regasiti schema cu modelul de crosetat pentru maneci.

spring buds cropped cardigan stitch pattern sleeves

Randul 1

4 ol, 1 pd in acelasi ochi, 3 ol, 1 pct V in urm. pd (pd al coltului), 3 ol, [1 pct V in urm. pct bob, 3 ol]. Repetam pana la finalul randului, finalizand cu 1 p.al cu al treilea ochi al lantului de inceput si 1 p. al pana la centrul pct. V.

 

Randul 2

3 ol, 4 pd partiale in acelasi ochi (cu lantul de 3 ochiuri formam punctul bob), 3 ol, [ 1 pct bob in urm. pct V, 3 ol] repetam pana la fianlul randului si unim cu p.al cu primul pct. Bob.

Randul 3

4 ol, 1 pd in acelasi ochi, 3 ol [1 pct V in urm. pct Bob, 3 ol]. Repetam pana la finalul randului. Unim cu p. al cu al treilea ochi al lantului de inceput si mai facem un p.al pana in centrul prmului pct in V.

Repetam randurile 2 si 3 pana ajungeti la lungimea dorita sau pana aveti in total:

S – 14 randuri

M – 14 randuri

L – 16 randuri

XL –  16 randuri

XXL – 18 randuri

Dupa ce finalizati manecile mai lucrati inca 3 randuri in picioruse scurte.

Si acest Cardigan Muguri de Primavara este gata sa faca parte din obiectele vestimentare favorite in acest sezon. Lucrat cu un bumbac mercerizat sau cu un fir mai elegant, puteti avea un cardigan elegant pe care il puteti imbraca la ocazii mai speciale.

Mai jos regasiti si tutorialul video care sper sa va ajute si mai mult.

Sa aveti spor!!!