Caciulita crosetata cu ursulet

Dupa ce am facut puloverul cu ursulet pentru nepotelul meu, m-am gandit sa ii fac si o caciulita tot cu ursulet. Iata ce a iesit si bineinteles ca va explic si voua cum am facut poate doriti sa incercati.

To see the post in English, click here

Bineinteles ca dupa ce m-am gandit sa ii fac nepotelului meu aceasta caciulita nu puteam sa nu ii fac si Carlei, fiica mea, asa ca am lucrat doua marimi pentru 9 – 12 luni si 1 – 3 ani si asa mi-am dat seama care ar fi tiparul si pentru alte marimi. Asa ca avem instructiuni pentru 3-6 luni, 9-12 luni, 1-3 ani si 4-10 ani.

De preferat sa aveti dimensiunile pentru circumferinta capuluibsi sa masurati in timp ce lucrati pentru ca e posibil sa aveti un alt mod de a lucra fata de mine sau poate folositi alt fir, sau croseta de alta dimensiune.

Dimensiunile standard ar fi:

Iata de ce materiale aveti nevoie:

 • Pentru 3- 6 luni si 9-12 luni 50 de grame de fir de o greutate usoara care se lucreaza cu o croseta de 3.5- 4 mm. Eu am folosit Scheepjes Merino Soft
 • pentru 1 – 3 ani si 4-10 ani o sa aveti nevoie debputin mai mult, deci v-a trebui oricum sa aveti 100 de grame chiar daca o sa vavramana mai bine de jumatate.
 • alt fir in culorile alb, negru, gri pentru partile mocutei. Eu am folosit bumbac
 • croseta 3.5 mm
 • croseta 2 mm
 • ac de cusut
 • foarfeca
 • putina fibra hipoalrgenica pentru boticul in relief.

Esantion

 • 11 ochiuri = 6 cm
 • 1 rand 1 cm

Haideti sa incepem cu caciula de baza.

Inmultire = 2 picioruse duble in acelasi ochi

Randul 1

Faceti un inel magic, 2 ochiuri de lant si 11 picioruse duble in interiorul inelului. Uniti finalul randului cu primul piciorus dublu cu 1 piciorus alunecat.

Randul 2

2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in acelasi ochi, 2 picioruse duble in urmatorul ochi si continuati cu cate 2 picioruse duble in piecare ochi pana la finalul randului. Piciorus alunecat cu primul piciorus dublu.

Randul 3

2 ochiuri de lant, *2 picioruse duble in acelasi ochi, 1 piciorus dublu in ochiul urmator. Repetati de la * pana la finalul randului. Piciorus alunecat.

Randul 4

Cand lucram in cerc, la fiecare rand adaugam cate 1 piciorus dublu intre 2 inmultiri. Astfel daca la randul 3 am avut inmultire, 1 piciorus dublu in urmatorul ochi, inmultire, la randul 4 vom avea inmultire, 1 piciorus dublu in urmatoarele 2 ochiuri inmultire. Si repetam aceasta schema, adaugand cate 1 piciorus dublu intre 2 inmultiri pana ajungem la dimensiunea dorita.

Reapectam aceasta schema astfel:

 • Pentru 3-6 luni crosetam randurile 1-4, 44 ochiuri la final
 • Pentru 9-12 luni, randurile 1-5, 55 de ochiuri la final
 • Pentru 1 – 3 ani, randurile 1-6, 66 de ochiuri la final
 • Pentru 4 – 10 ani, randurile 1 – 8, 88 de ochiuri la final.

Randul 5 (6, 7, 9)

2 ochiuri de lant, 1 piciorus dublu in fiecare ochi, piciorus alunecat.

Randurile 6 – 13 ( 7 – 15, 8 – 16, 10- 17)

Repetati randul 5 (6, 7, 9).

Finalizati.

Pentru a finaliza caciulita de baza mai trebuie savfacem portiunile laterale pentru urechi.

Vom proceda astfe:

Indoim caciuluta perfect pe jumatate, adica ne asiguram ca este dreapta si unirea randurilor este fix la jumatatea partii spate.

Apoi ne asiguram ca in margine avem 2 ochiuri la in capat.

Numaram apoi din capat incepand 12 sau 14 ochiuri. Pentru 3 – 6 luni sunt sufieciente 12, pentru 1-3 ani si 4-10 ani puteti numara 14.

Marcati apoi ultimele doua ochiuri (cele pe care le tin eu intre degete :)). Practic ati marcat primul si ultimul ochi al partii pentru ureche.

Acum ca avem ochiurile marcate putem incepe sa crosetam.

Randul 1

Lucram pe fata, introducem croseta in primul ochi marcat, tragem si firul si crosetam 1 ochi de lant pentru a fixa firul, iar apoi 1 piciorus scurt in acelasi ochi. Continuam cu 1 piciorus scurt in fiecare din urmatoarele 11 puncte ( sau 13 daca ati marcat 14 puncte). 1 ochi de lant si intoarcem.

Randul 2

2 picioruse scurte lucrate impreuna ( scadere, vom scadea cu 1 ochi la inceput si la final de rand), 1 piciorus scurt in urmatoarele 8 ochiuri, 2 picioruse scurte lucrate impreuna ( scadere).

Repetam randul 1 si 2 pana obtinem forma de triunghi. Ultimul rand va fi  cu 2 scaderi. Taiem firul si finalizam.

Procedam la fel si pentru partea opusa.

Dupa ce finalizam si a doua parte pentru urechi, adaugam o margine in picioruse scurte pe toata circuferinta caciulitei, inclusiv partile pentru urechi.

Si caciulita de baza este gata.

E timpul acum pentru accesorii :))

Urechi

Realizam urechile din 2 parti, fata spate. Partea din spate o vom croseta in culorea de baza a caciulutei, iar partea din fata cu alb.

Randul 1

Inel magic, 2 ochiuri de lant, 11 picioruse duble in interiorul inelului. Piciorus alunecat cu primul piciorus dublu.

Randul 2

2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in primele 8 ochiuri ( sa va mai ramana 3 ochiuri), 2 picioruse scurte in fiecare din ultimele 3 ochiuri. Piciorus alunecat. Finalizam in picioruse scurte pentru a obtine o portiune mai plana care va fi mai usor de cusut de caciulita.

Taiati firul si finalizati. Lasati un fir mai lung pe care il vom folosi pentru a coase urechea de caciulita.

Pentru partea alba procedati la fel. De asemenea, urmati aceiasi pasi si pentru a doua urechiusa. Inainte de a coase urechiusele de caciulita, coasem partea alba de partea crosetata in culoarea de baza.

Ochi

Pentru ochi am facut un inel magic, 2 ochiuri de lant si 11 picioruse duble in interiorul inelului.

Nasuc

Randul 1

Inel magic, 1 ochi de lant, 6 picioruse mici

Lucram in spirala, deci nu vom uni cu piciorus alunecat.

Marcati primul ochi pentru a fi mai usor de identificat unde incepe si unde se termina randul.

Randul 2

3 picioruse scurte in primul ochi, 1 piciorus scurt in urmatorul ochi. Repetati de 3 ori si finalizati cu 1 piciorus scurt.

Randul 3

1 piciorus scurt in primul ochi *3 picioruse scurte in urmatorul, 1 piciorus scurt in urmatoarele 3 puncte. Repetati de la * pana la finalul randului ( de 3 ori)

Randul 4

1 piciorua scurt in primele 3 ochiuri, *3 picioruse scurte in urmatorul, 1 piciorus scurt in urmatoarele 5 ochiuri. Repetati de la * de 3 ori, finalizati randul cu 1 piciorus scurt in ultimele 2 ochiuri.

Randul 5

1 piciorus scurt in fiecare ochi. Piciorus alunecat, taiati firul si finalizati.

Botic

Incepem cu 10 ochiuri de lant + 2

Vom lucra in cerc

Randul 1

1 piciorus dublu in primele 9 ochiuri incepand cu al treilea ochi de la croseta. In ultimul ochi 6 picioruse duble, 1 piciorus dublu in urmatoarele 8 ochiuri. In ultimul ochi (primul daca ne gandim de unde am inceput randul) 6 picioruse duble. 1 piciorus alunecat cu primul piciorus dublu.

Randul 2

2 ochiuri de lant, 2 picioruse duble in acelasi ochi. 1 piciorus dublu in urmatoarele 9 ochiuri ( pana la primul ochi din cele 6 facute in acelasi ochi pe randul anterior). Cate 2 picioruse duble in urmatoarele 6 picioruse. Marcati ochiul dintre primele 2 picioruse lucrate in primul din cele 6 ochiuri. 1 piciorus dublu in urmatoarele 9 ochiuri, 2 picioruse duble in fiecare din ultimele 6 ochiuri. Marcati spatiul dintre primele 2 picioruse lucrate in primul ochi din acest set de 6. Piciorus alunecat.

Randul 3

2 ochiuri de lant. 1 piciorus dublu in acelasi ochi. 1 piciorus dublu in urmatoarele 10 ochiuri ( pana la primul ochi marcat).* 2 picioruse duble in ochiul marcat, 1 piciorus dublu in urmatorul ochi. Repetati de la * de 6 ori. 1 piciorus dublu in urmatoarele 10 ochiuri, pana la cel de-al doilea marcator. 2 *picioruse duble in ochiul marcat, 1 piciorus dublu in urmatorul. Repetati de la * pana la finalul randului.

Randul 4

1 piciorus dublu in fiecare ochi. Piciorus alunecat, taiati firul si finalizati.

Inainte de a coase boticul de caciulita, coaseti intai nasucul de botic. Nu uitati ca in timp ce coaseti boticul sa il umpleti si cu fibra pentru efectul in relief.

Acum ca am finalizat si “accesoriile” le coasem de caciulita si gata. O caciulita extrem de simpatica pentru pitici.

Puteti adauga la partile de la urechi niste codite pentru a putea fi legata caciulita sub barbie, sau doar asa sa arate bine :). Introduceti firele pentru codite in ultimul ochi de la partile pentru urechi ajutandu-va de o croseta. Introduceti mai mute fire in functie de cat de grose doriti sa fie (introduceti toate firele o data sau pe rand). Apoi le impletiti ca pe coditele uneu fetite si le legati la capete.

Iata si maimutica mea cu caciulita cu ursulet.

Mai jos regasiti si tutorialul video.